Foto:Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs

Ukrajinski zvaničnici smatraju da bi sledeća linija ruske odbrane na južnom frontu mogla biti slabija od prve, poznate pod nazivom "Surovikinova linija", koja je bila puna minskih polja.

Oleksandr Stupun, portparol ukrajinskih snaga na jugu, rekao je u ponedeljak ukrajinskoj televiziji da će trupama biti lakše da probiju drugu liniju ruske odbrane jer mreža rovova i drugih odbrambenih snaga nije tako jaka kao na prvoj liniji fronta, koja je probijena u nedelju.

Međutim, Štupun je pozvao na oprez, ističući da je i druga linija odbrane prilično moćna.

Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Tamo je gustina minskih polja manja, ali ih i dalje ima veliki broj. Jedino što može da nam pomogne jeste da njihovi rovovi i skloništa nisu toliko jaki“, rekao je.

Šta je „Surovikinova linija“?

Podsetimo, ukrajinske snage u nedelju ujutru su postigle najveći uspeh od početka velike kontraofanzive, koja ima za cilj da povrati teritorije koje je Rusija zauzela od početka invazije. Naime, probijena je „Surovikinova linija“ u blizini Zaporožja, koja je ujedno i glavni lanac utvrđenja koja štiti ruski kopneni most na Krimu. Dakle, jasno je da je Kijev sada na korak do svog primarnog cilja – oslobađanja Krima, poluostrva koje se nalazi pod ruskom kontrolom od 2014. godine.

Pročitajte još:

Ovu pobedu još značajnijom čini i to što je postavljanje ove linije, bila poslednja značajna stvar koju je ozloglašeni general Sergej Surovikin uradio pre nego što je smenjen sa funkcije komandanta ruskih snaga u Ukrajini u januaru ove godine.

Zapravo, reč je o liniji fronta, od koje je Surovikin napravio mrežu mina, barijera i rovova koje je postavi da bi osujetio ukrajinsku kontraofanzivu.

Ona se sastoji od tri sloja rovova, minskih polja i protivtenkovskih prepreka u obliku zmajevih zuba.

BONUS VIDEO Napad na Černigov

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar