Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Moskovske snage su počele da pokrivaju neke od svojih jurišnih aviona automobilskim gumama, što bi, kako kažu stručnjaci, mogao biti improvizovani pokušaj da ih zaštite od udara ukrajinskih bespilotnih letelica koje su nedavno imale veći uspeh u gađanju ruskih vojnih aerodroma.

Satelitski snimci Maksara iz vazdušne baze Engels, duboko u Rusiji, prikazuju dva strateška bombardera Tu-95 sa automobilskim gumama na vrhu aviona.

CNN nije mogao nezavisno da proveri zašto su gume postavljene na letelicu, ali stručnjaci kažu da bi to mogao biti grub pokušaj ne samo dodavanja još jednog sloja zaštite od ukrajinskih dronova, već i smanjenja vidljivosti letelice, posebno noću.

Taj potez može imati ograničen efekat, kaže Francisko Sera-Martins iz proizvođača dronova Van Vei Aerospejs čije su dronove koristile ukrajinske snage.

„To bi moglo smanjiti termički potpis za izloženu stratešku avijacijsku imovinu postavljenu na aerodromske platforme, ali će ona i dalje biti vidljiva pod infracrvenim kamerama“, rekao je on za CNN.

„Iako izgleda prilično glupo, čini se da pokušavaju da učine najbolje što mogu da zaštite avione. Da li će funkcionisati zavisi od toga koja je bojeva glava na raketi/dronu“, rekao je Stefan Votkins, konsultant za istraživanje otvorenog koda koji prati avione i brodove.

Votkins je dodao da bi gume mogle da se koriste da spreče fragmentaciju eksplozije iznad aviona da probije letelicu.

Vojni zvaničnik NATO-a rekao je za CNN da je Alijansa upoznata sa gumama. Zvaničnik je govorio pod uslovom anonimnosti, jer nisu imali ovlašćenja da razgovaraju sa medijima.

„Verujemo da je namenjeno zaštiti od dronova. Ne znamo da li će ovo imati nekog efekta“, rekao je zvaničnik za CNN.

Ukrajina je poslednjih nedelja postala sve hrabrija u gađanju strateške imovine unutar Rusije putem vazdušnih napada, čak i dok trpi napade na sopstvene gradove, postavljajući novu fazu sukoba definisanu očiglednim naporima Kijeva da smanji domaću rusku podršku ratu.

PROČITAJTE JOŠ:

Prošle nedelje šest ruskih regiona, uključujući Moskvu, našlo se na udaru, u najvećem napadu dronova na rusku teritoriju od kada je započela invaziju na Ukrajinu. U gradu Pskov, u blizini granice sa Estonom, nekoliko transportnih aviona je navodno oštećeno kada su bespilotne letelice gađale aerodrom.

Ranije u avgustu, Ukrajina je saopštila da je izvela napade dronovima na baze u kojima se nalaze supersonični bombarderi duboko u ruskoj teritoriji.

Ruske snage su ranije pribegle neuobičajenim „uradi sam“ rešenjima za zaštitu opreme od ukrajinskih napada, uključujući pokrivanje često ranjivih kupola svojih tenkova metalnim kavezima u pokušaju da smanje udar modernog protivtenkovskog oružja koje napada mecima koji probijaju oklop odozgo.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar