Zaporožje, nuklearna elektrana
Zaporožje, nuklearna elektrana Foto: Dmytro Smolyenko / Zuma Press / Profimedia/Zaporizhzhya NPP via YouTube/via REUTERS

Ukrajinska obaveštajna služba tvrdi da Rusija pokušava da granatira "jame pepela" ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje kako bi "podigla oblake radioaktivne prašine".

U ažuriranju objavljenom na zvaničnom Telegram kanalu agencije kasno sinoć, zvaničnici su objavili da su minobacački napadi na okolna predgrađa Energodara imali za cilj da gađaju „jame pepela“ elektrane Zaporožje.

„To su mesta na kojima se skladišti pepeo, koji se formira tokom rada termoelektrana. Ovaj otpad ima visoku koncentraciju toksičnih materijala i nivo zračenja koji je najmanje 2,5 puta viće od prirodnog. Prilikom sušenja formira se prašina koja se može kretati na značajnim udaljenostima“ navodi se.

PROČITAJTE JOŠ:

Ističe da usled udara na jame pepela nastaju oblici prašine koje vetar raznosi u okolini Enerdogara.

„Praćenje radijacijske pozadine, koja se sprovodi u blizini nuklearne elektrane, ukazuje na povećanje nivoa radijacije. Okupatori pokušavaju da te podatke predstave kao rezultate mitskih ‘udara Oružanih snaga Ukrajine'“, dodaje se.

BONUS VIDEO: Nuklearna elektrana Zaporožje nakon granatiranja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar