Foto: Instagram/corradozun

Dopisnik italijanskih novina La republica Korado Zunino i njegov koordinator Bogdan Bitik bili su žrtve zasede, najverovatnije ruskih snajperista, danas na ulasku u Herson na jugu Ukrajine.

Bitik nije uspeo da se izvuče i umro je, a iza sebe je ostavio ženu i sina. Korado je ranjen u rame i hospitalizovan u hersonskoj civilnoj bolnici.

„Pogođeni smo, video sam Bogdana na zemlji, nije se pomerao, ispuzao sam sa linije vatre. Trčao sam dok nisam naleteo na civilni auto. Bio sam sav u krvi, odneli su me u hersonsku bolnicu. Pokušao sam nekoliko puta da pozovem Bogdana, nije se javljao. Bio mi je veliki prijatelj, to je strašna bol”, rekao je Korado telefonom za La republica.

Foto: Instagram/corradozun

Dvojica novinara su putovala da bi se jasno prepoznali kao novinari. “Imao sam jaknu na kojoj je pisalo Press”, rekao je Korado, a na objavljenim fotografijama se vidi da je jakna koju je policija sada oduzela pogođena metkom.

Obojica su intenzivno radili na sukobu u Ukrajini, a zaseda se dogodila u blizini Hersonskog mosta. Trenutno je teško doći do Bitikovog tela zbog prisustva snajpera.

Italijanska ambasada u Kijevu i Ministarstvo spoljnih poslova rade s ukrajinskim vlastima kako bi Zuninu omogućili povratak u Italiju.

„U trenutku kada sam čuo vest o ovom zlokobnom događaju, kontaktirao sam našu vojsku koja mi je dala detalje slučaja. Oni su stupili u kontakt s novinarom i učiniće sve što mogu da mu pomognu“, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba o ranjavanju Zunina u Ukrajini i dodao da je „Rusima je svejedno da li si Rus, Italijan ili Ukrajinac, oni samo pucaju“.

***

BONUS VIDEO: Ukrajinci uništili rusko skladište u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar