Julija Navalnaja drži govor u Evropskom parlamentu Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Sud u Moskvi izdao je nalog za hapšenje udovice ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog - Julije Navaljne, zbog optužbi za ekstremizam. Ona je poručila da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu mesto u istoj zatvorskoj ćeliji "u kojoj je ubio Alekseja".

Optužbe koje su podignute protiv Julije Navaljne, koja živi izvan Rusije, u odsustvu odnose se na njeno navodno „učešće u ekstremističkom društvu“, objavila je novinska agencija Tass, prenosi BBC.

Navaljni je bio najznačajniji ruski opozicioni lider u protekloj deceniji. Umro je u februaru u zatvoru Arktičkog kruga. Ruske vlasti su rekle da je umro prirodnom smrću, ali je njegova udovica rekla da je Navaljnog „mučio, izgladnjivao i ubio“ ruski predsednik Vladimir Putin.

Navaljni je služio 19 godina zbog optužbi za ekstremizam za koje se smatralo da su politički motivisane.

Yulia Navalnaya Foto:Tanjug/Kai Pfaffenbach/Pool Photo via AP

Odgovarajući na nalog za hapšenje protiv nje, Julija Navaljna je objavila na društvenoj mreži X: „Kada pišete o ovome, nemojte zaboraviti da napišete glavnu stvar: Vladimir Putin je ubica i ratni zločinac.“

„Njegovo mesto je u zatvoru, i to ne negde u Hagu, u udobnoj ćeliji sa televizorom, već u Rusiji – u istoj ćeliji u kojoj je ubio Alekseja“, navela je ona.

Moskovski sud je presudio da Navaljnoj, koja je obećala da će nastaviti posao svog supruga, treba odrediti pritvor i za njom je raspisana poternica.

Odluka znači da će se suočiti s hapšenjem ako kroči u Rusiju.

Optužbe bi mogle biti povezane s presudom moskovskog suda iz juna 2021. godine kojom su tri organizacije povezane s Navaljnim zabranjene, nazivajući ih „ekstremistima“. Navaljna zbog toga nije mogla da prisustvuje sahrani svoga muža u martu.

Od tada se susrela sa brojnim zapadnim liderima, uključujući američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Ovog meseca je izabrana za predsednicu Fondacije za ljudska prava sa sedištem u SAD, neprofitne organizacije koja radi na promociji i zaštiti ljudskih prava širom sveta. Rekla je da će iskoristiti svoju ulogu da intenzivira borbu koju je njen muž vodio protiv Putina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare