Foto: GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KRE/ YEVGEN HONCHARENKO/EPA-EFE, Shutterstock

Nije se dugo čekalo na odmazdu Moskve zbog napada na Krimski most, ali nije izostao ni snažan odgovor Ukrajine na masovno granatiranje njene teritorije. Tako su snage Kijeva ponovo napale Belgorod, ruski grad koji se nalazi na samoj granici sa Ukrajinom. Ovo nije prvi put da je Belgorod na meti granatiranja, ali učestali napadi sugerišu da je upravo Belgorod možda početaknovih ratnih dejstava, ali ovog puta na teritoriji Rusije.

Ruske snage pod komandom generala Sergeja Surovikina, koji je u svetskoj javnosti stekao nadimak general armagedon, izvršile su masovne napade na više ukrajinskih gradova. Ovaj čin predstavlja jasnu osvetu Vladimira Putina za nedavnu eksploziju na Krimskom mostu, za koju Ukrajina nikada nije preuzela odgovornost, ali je ruski FSB direktno optužio Kirila Budanova, šefa ukrajinske obaveštajne službe (SBU) za organizovanje akcije.

Iako se činilo da će ovakav potez Kremlja paralisati Kijev, a možda i zaustaviti kontraoofanzivu na jugu i istoku zemlje, desilo se suprotno.

Foto: @steelmalikov / AFP / Profimedia

Pored toga što je kontraofanziva nastavljena i žestoke borbe se vode za grad Bahmut, napadnut je i grad Belgorod koji se nalazi sa ruske strane granice.

Novi front?

Kako se Belgorod nalazi na samoj granici sa Ukrajinom, oružane snage Kijeva su uspele da izvrše vazdušni napad na ovaj grad.

Kako su preneli ruski mediji, granatirano je područje oko aerodroma, ali nije poznato da li ima žrtava ili ranjenih. Pretpostavlja se da je cilj ovakvog napada paralisanje bitnih logističkih tačaka, poput aerodroma sa kog se municija i oružje dopremaju iz Rusije na istočni front u Ukrajini.

Sličan je bio i cilj granatiranja više ukrajinskoh gradova prošle nedelje, kada su oštećeni dalekovodi, a nekoliko oblasti ostalo bez snabdevanja električnom energijom.

Foto: EPA-EFE/EMERCOM OF RUSSIA PRESS SERVICE / HANDOUT

Pored toga, početak ratnih dejstava na teritoriji same Rusije značilo bi da je otvoren novi front, ovog puta pod izvršnom palicom Kijeva.

Čelnici Kremlja više puta su isticali da tako nešto nije moguće i da će se „specijalna vojna operacija“, kako u Moskvi nazivaju invaziju na Ukrajinu, vodi isključivo radi oslobođenja ukrajinske teritorije.

Strah se širi

Kako ovo nije prvi put da se Belgorod nalazi na meti Ukrajine, ali jeste prvi put da se napadi kontinuirano nastavljaju, tamošnji stanovnici strahuju da bi uskoro mogli da postanu deo velikog vojnog sukoba.

Na ulicama ovog grada sada je ruskog vojnika moguće sresti gotovo na svakom uglu. Da je rat iza ćoška, podsećaju i zvuci eksplozija koje neprestano odjekuju.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov zbog toga je izdao naredbu kojom se od lokalnih vlasti zahteva da provere svoja skloništa za bombe. Takođe, škole u blizini granice su privremeno zatvorene.

Rusija, Ukrajina, vojska, rat
Foto: Mikhail Voskresenskiy / Sputnik / Profimedia

Sukob im je, kako stanovnici ovog grada kažu, prišao mnogo bliže nego što su se nadali. To osete i svi građani, pre svega nestancima struje koje izazivaju eksplozije u obližnjoj elektrani.

Terorističi napad

Pored granatiranja, u Belgorodu se juče dogodio i napad na vojnom poligonu, koji je Rusija ocenila kao teroristički. Naime, na poligonu Zapadnog vojnog okruga dvojica naoružanih muškaraca izvršila su napad na vojnike, ali i civile.

U napadu je ubijeno 11 ljudi, a ranjeno njih 15. Sami napadači su nakon nekoliko minuta eliminisani.

Religija motiv za pokolj

Savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič otkrio je da je masakru na vojnom poligonu u ruskom Belgrodu prethodila svađa oko religije.

Kako je otkrio Arestovič, dvojica volontera su otvorila vatru na kolege u vojnoj bazi i izveli napad „nakon svađe oko religije“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Arestovič je naveo i da su napadači iz Tadžikistana muslimanske veroispovesti, a da su Rusi sa kojima su se svađali pravoslavne veroispovesti.

Rusko ministarstvo je saopštilo da su napadači bili iz nacije u Zajednici nezavisnih država, koja okuplja devet bivših sovjetskih republika, uključujući Tadžikistan.

Za sada niko nije zvanično potvrdio Arestovičeve navode.

Žestoke borbe za Bahmut

Dok Ukrajina pokušava da granicu fronta izmesti na ruski teritoriju, žestoke borbe vode se za grad Bahmut, koji se nalazi na istoku Ukrajine.
Borbe za njega traju već unazad nekoliko dana, a ako je suditi prema poslednjim snimcima koje je objavilo ukrajinsko ministarstvo obrane, ruske snage imaju šanse da preuzmu kontrolu nad Bahmutom.

BONUS VIDEO Ruske vojne trupe stigle u Belorusiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar