Foto: EPA/MARCUS BRANDT/EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN

Jahta Vladimira Putina Graceful ponovo je uočena, sedam meseci nakon što je napustila Nemačku i uplovila u luku u Kalinjingradu. Naime, jahta "ruskog cara" vredna 119 miliona dolara i duža od 81 metra primećena je kako plovi uz obalu Estonije.

Fotografiju je snimio Karl Grol, a objavio ju je Forbs. Ono što je prvo primećeno na fotografiji jest da je Graceful promenila ime i sada se zove Kosatka, što na ruskom znači „kit ubica“.

Jahta je plovila ka severu Baltičkim morem, zapadno od estonskog ostrva Sarema. Prema dokazima na fotografijama, Kosatku je pratio ruski naoružani brod obalne straže. Pretpostavlja se da je jahta putovala prema Sankt Peterburgu. Nije poznato kada je promenila ime, ni kada je isplovila iz Kalinjingrada. Njen lokator bio je isključen najmanje od 30. avgusta.

Unutrašnji bazen, pozoriše, vinski podrum

Kosatka je luksuzna jahta registrovana u Rusiji. Ima unutrašnji bazen koji se može pretvoriti i u plesni podijum ili pozorište, apartmane za 12 gostiju i vlasnički apartman s vinskim podrumom u koji može da stane do 400 boca pića.

Kosatka je 7. februara isplovila iz nemačke luke Hamburg gde je bila na popravci. Jahta je isplovila sedamnaest dana pre nego što su ruske trupe napale Ukrajinu.

Američko Ministarstvo finansija sankcionisalo je 2. juna Graceful i tri druge jahte povezane s ruskim predsednikom.

Istraga BBC-ja objavljena u martu pokazala je da je jahta u vlasništvu JSC Argumenta, kompanije koja se našla na listi sancionisanih kompanija 2. juna zajedno s jednim deoničarem Andrejem Gasilovom.

Pročitajte još:

Povezan s najmanje pet jahti

Putin je povezan s još najmanje pet jahti, među kojima su Šeherezada, vredna 507 milona dolara i dugačka 140 metara, Olimpija, dugačka 57 metara i vredna 22 miliona dolara, i Čajka (u prevodu galeb), dugačka 53,8 metara i vredna 17 miliona dolara.

S Putinom su još povezane jahte Šeles i Nega. Prema navodima o poslednjim viđenjima jahti, čini se da su sve sada u ruskim vodama.

Šest jahti Vladimira Putina povezano je „mutnim vezama“ s ruskim oligarsima. Prema američkome Ministarstvu pravosuđa, Eduard Kudajnatov, bivši izvršni direktor ruske državne naftne kompanije Rosneft i dugogodišnji saradnik Putinove desne ruke Igora Sečina, tehnički je vlasnik Kosatke.

Kada je reč o Šeherzadi, njen tehnički vlasnik je Sečin, dok je Olimpija u vlasništvu kompanije Marine Investments sa sedištem na Kajmanskim ostrvima. Putinove veze s Čajkom su jasnije jer je ona u punom vlasništvu ruske vlade.

BONUS VIDEO Evo gde je započeo Putinov poraz u Donjecku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare