Foto: SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK / KREML/EPA-EFE, Shutterstock

Snimak ruskog voza koji prevozi opremu za nuklearno naoružanje i dalje nije razlog za zabrinutost, kažu vojni stručnjaci. Ipak, ono što definitivno zabrinjava jeste kretanje moćnog Posejdona - bespilotnog podvodnog plovila koje se može naoružati nuklearnom bojevom glavom.

Voz je snimljen negde u središnjoj Rusiji, navodno ide prema Ukrajini, a snimljena oprema pripada odeljenju ruskog ministarstva odbrane koje se bavi skladištenjem, održavanjem, transportom i osiguranjem nuklearnog oružanja, objasnio je vojni ekspert Konrad Muzika.

Vojni ekspert ipak spušta nudi tri moguća razloga zašto se voz s opasnim teretom „vozika“ po ruskoj provinciji.

„Prvi razlog je što Putin želi pokazati Zapadu da je situacija u Ukrajini definitivno eskalirala. Druga dva razloga su ipak puno realnija. Jesen je uobičajeno vreme za vežbe Strateških raketnih snaga ruskih jedinica tako da verovatno opremu prebacuju na mesto treninga. Ne treba ni zanemariti vojnu vežbu ‘Grom‘, koja se odvija u oktobru, a ‘nuklearni voz‘ je samo deo tih vežbi“, objasnio je Muzika.

Foto: Shutterstock

Međunarodni analitičari, međutim, sugerišu da je verovatnije da će ruski predsednik Vladimir Putin spremnost na posezanje za nuklearnim oružjem pokazati na Crnom moru. Viši obrambeni izvor tvrdi da svako korišćenje nuklearnog oružja predstavlja velik rizik jer nešto uvek može poći po zlu.

„Može doći do greške prilikom ispaljivanja i nuklearna bojeva glava može pogoditi ruski grad blizu ukrajinsko-ruske granice poput Belgoroda. (Putin) bi tada morao podići intenzitet sukoba“, rekao je on za zapadne medije.

Izvori su rekli da je Severnoatlantski savez (NATO) državama članicama i drugim saveznicima poslao izveštaj u kojem stoji da se očekuje da će Rusija testirati svoje bespilotno podvodno plovilo Posejdon koji može da se naoruža nuklearnom bojevom glavom. Dok američki zvaničnici i pripremaju reakciju, NATO je navodno notirao da ruska nuklearna podmornica K-329 Belgorod ide prema Arktiku.

ilustracija Foto:Alexander Batanov / Sputnik / Profimedia

Šta je moćni Posejdon

Posejdon, koji je prozvan „oružje apokalipse“, može se ispaliti i iz podmornice. Prema pisanju italijanskih novina La Republica, Posejdon će biti testiran u Karskom moru, severno od Rusije. Posejdon je dugačak oko 24 metra, a domet mu je najmanje 10 hiljada kilometara.

Posejdon je jedno od šest novih ruskih strateških oružja koje je najavio ruski predsednik Vladimir Putin 1. marta 2018. godine.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ruska televizija NTV je 10. novembra 2015. godine „slučajno“ otkrila stranicu dokumenta koji je sadržao informacije o tajnom „okeanskom višenamenskom sistemu“ pod nazivom „Status-6“ . Do curenja informacija došlo je tokom govora ruskog predsednika Vladimira Putina koji je osudio američke planove u vezi sa odbrambenom raketnom tehnologijom. Pojavile su se spekulacije o tome da li je ovo bio signal upozorenja ili dezinformacija sa namerom da dovede strane obaveštajne službe u zabludu. CIA je zaključila da je curenje bilo namerno.

U januaru 2019. godine, ruska mornarica je objavila planove za nabavku najmanje 30 bespilotnih podvodnih vozila Posejdon, raspoređenih na četiri podmornice, od kojih će dve služiti u ruskoj Severnoj floti, a dve u Pacifičkoj floti.

Odgovor Americi

Posejdon je namenjen da posluži kao odgovor na povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz ABM sporazuma i da poveća sposobnost Rusije da savlada odbrambene sisteme SAD, kao što su antibalističke rakete, šinske puške ili lasersko oružje-

Posejdonova bojeva glava može da kontaminira veliko područje zračenjem. U tu svrhu se spekuliše da je Posejdon opremljen kobaltnom bombom.

BONUS VIDEO Putin zapretio Zapadu