Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia, GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KRE/EPA-EFE, Yevhen Kotenko / UkrInform / Profimedia,REUTERS/Gleb Garanich

Komandant ruskih snaga u Ukrajini Sergej Surovikin dobio je novi nadimak - "ministar energetike". Najnoviju "titulu" dobio je nakon poslednjih napada na brojne ukrajinske gradove, nakon kojih su njihovi žitelji ostali u potpunom mraku. Kako mu i samo prezime kaže, surovi komandant je time još jednom dokazao da ne preza ni od čega, kao i da mu je uništavanje života običnih ljudi prioritet broj jedan. Cilj je ostvario - strah se ponovo uvukao u kosti Ukrajinaca i svi se sada pitaju - dokle je "mesar iz Marijupolja" spreman da ode?

Naime, u ponedeljak je, nakon žestokog govora ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na samitu G20 zemalja na Baliju, kiša raketa ponovo zasula Kijev. U napadu su gađane stambene zgrade, ali i elektro mreža.

Zatim su se napadi nastavili u ostalim gradovima Ukrajine, koji su ubrzo ostali bez struje.

Iako je u početku delovalo kao da je u pitanju osveta za eksploziju na Krimskom mostu, za koju Kremlj okrivljuje Kijev, ubrzo se ispostavilo da je reč o novoj taktici armije iz Moskve. Iza ovoga, prema mišljenju vojnih analitičara, stoji niko drugi do Sergej Surovkin. Upravo je ovo karta na koju surovi komandant uvek igra.

Sergej Surovikin Foto:Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Zbog toga, već četiri nedelje Ukrajinci se svakodnevno bore protiv hladnoće i tame, strahujući da bi situacija mogla dodatno da se pogorša.

Razloga za strah itekako ima, jer je već 40 odsto ukrajinske energetske strukture oštećeno ili potpuno uništeno.

Situacija je trenutno kritična u glavnom gradu Ukrajine, gde su gradske vlasti odlučile da rasporede više od 1.000 grejalica. Uz to, postoji zabrinutost da će novi napadi potpuno odseći grad od ostatka oblasti, što može dovesti i do teške prehrambene situacije. Iz tog razloga, lokalne vlasti sada navode da postoji mogućnost da Kijev potpuno ostane bez struje, nakon čega će biti naređena evakuacija stanovnika.

U obzir se uzima i evakuacija

Zbog ovog „crnog scenarija“ Kijev u obzir uzima i mogućnost hitne evakuacije. Ako se to desi, zvaničnicima u prestonici je rečeno da će verovatno biti obavešteni najmanje 12 sati ranije da je mreža na ivici kvara. Ako dođe do te tačke, od građana će se zahtevati da odu iz Kijeva.

Foto: OLEG PETRASYUK/OLEG PETRASYUK/VADYM SARAKHAN/EPA-EFE

Da je situacija u glavnom gradu Ukrajine zaista kritična, potvrdio je i gradonačelnik Vitalij Kličko, koji je istakao da bi Kijev mogao uskoro da ostane bez struje, vode, ali i grejanja.

„Neću da sakrivam podatke ili da lažem naše građane, situacija nikako nije dobra. Preti nam ozbiljna nestašica struje i vode, ali trenutno radimo sve što možemo da to doga ne dođe“, poručio je Kličko.

Samo jedna u nizu surovih taktika Surovikina

Inače, sve one koji dobro poznaju lik i delo Sergeja Surovikina njegove odluke uopše ne iznenađuju.

Naime, on je imao velike uspehe tokom rata u Siriji, te je arhitekta strategije „nekonvencionalnog ratovanja“.

Sergej Surovikin i Vladimir Putin Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

To je očigledno i sada, jer konvencionalne, uobičajene metode ratovanja kojima se Rusija dosad koristila, ozbiljno zakazuju.

Takođe, teren u Ukrajini mu nije nepoznat. Do sada je vodio snage „Juga“ u Ukrajini. Smatra se da je sada unapređen, jer su Moskvi zbog sve većih gubitaka na frontu neophodni „radikalniji“ kadrovi.

Ni zatvor mu nije stran

Svojevremeno je bio i sa druge strane zakona. Proveo je sedam meseci u pritvoru nakon državnog udara i protesta protiv Mihaila Gorbačova 1991. godine, kada su tri demonstranta umrla jer se Surovikin prošao kolima preko njih.

Bio je na strani „tvrdolinijaša“ unutar Komunističke partije Sovjetskog Saveza (KPSS) koji su se protivili programu Gorbačovljevih reformi. Zatim je 1995. godine osuđen za krađu i prodaju službenog pištolja, iako je optužba kasnije poništena.

Pročitajte još:

Pre deset godina, 2012. godine dobio je zadatak da uspostavi novu vojnu policiju (do tada u Rusiji nije postojala takva služba). Nešto kasnije, 2017. postavljen je na čelo ruske Grupe snaga u Siriji. Za ovu operaciju je odlikovan ordenom Heroja Rusije. Od tada, pa do danas njegova karijera ide samo „uzvodno“.

BONUS VIDEO Raketirani brojni gradovi u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar