Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia; UPI / Alamy / Alamy / Profimedia

Rusija bi mogla da zatvori jednu od poslednjih arterija za transport ruskog gasa u Evropu do kraja sledeće godine kada ističe ugovor o snabdevanju Ukrajine sa Gaspromom, prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj Fajnenšel tajmsa.

Šanse da Kijev i Moskva pristanu na obnovu petogodišnjeg ugovora o tranzitu koji je prvi put potpisan 2019. su male, iako ruta kroz Ukrajinu čini skoro 5 odsto ukupnog evropskog uvoza gasa, objavio je danas Fajnenšel tajms.

Gasprom Foto:EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Ukrajinski ministar energetike Germano Galuščenko rekao je za Fajnenšel tajms da ne vidi mogućnost da Kijev ponovo pregovara o sporazumu sa Moskvom nakon prošlogodišnje invazije.

„Zaista ne mogu da zamislim kako bi to moglo biti bilateralno“, naveo je Galuščenko dodajući da se Ukrajina sprema za smanjenje snabdevanja.

Pročitajte još...

Cene gasa u Evropi porasle su prošle godine zbog Gaspromove pretnje da će prekinuti dotok u Moldaviju, pošto je ruta snabdevanja, koja ide preko Ukrajine, poslednji funkcionalni ruski gasni koridor ka Evropi.

Evropska unija je prošle godine uložila velika sredstva u uvoz LNG-a i usvojila regulativu za povećanje skladištenja kako bi se otklonila nestašica nakon što su se isporuke ruskog gasa Evropi smanjile nakon ruskog napada na Ukrajinu.

BONUS VIDEO Putin u iznenadnoj poseti frontu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar