Vladimir Putin Foto: Mikhail Metzel/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je NATO bombardovanje 1999. godine ogromna tragedija i akcija koju je moguće samo osuditi, a da su hipoteze o eventualnom drugačijem razvoju događaja u Jugoslaviji, sa nekom drugačijom vladom u Moskvi - beskorisne.

Putin je u intervjuu za dokumentarni film „Beograd“ (generalnog direktora TASS Andreja Kondrašova koji je danas prikazan u Ruskom domu) naveo da su članice alijanse bez ikakve rezolucije Saveta bezbednosti UN direktno započele rat u „samom centru Evrope“.

„Pa, to je ogromna tragedija! Potpuno je neprihvatljivo ono što je Zapad uradio“, rekao je ruski predsednik, prenosi TASS.

On je u interjvjuu takođe prokomentarisao izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića „da Putin ne bi dozvolio NATO bombardovanje da je bio na mestu predsednika Rusije 1999. godine“.

„Činjenica je da je tamo, u Jugoslaviji, situacija bila drugačija, tamo je država bila u stanju unutrašnjeg teškog sukoba. Stoga je teško sada govoriti o tome. I čini mi se da nema mnogo smisla spekulisati o tome“, kazao je ruski predsednik.

Pročitajte još

Vučić se u intervjuu za isti film osvrnuo na svoju izjavu iz Sočija 2019. godine u kojoj je naveo da bi sa Putinom na čelu Rusije devedesetih sve bilo drugačije.

„Rekao sam (u Sočiju) šta mislim i šta svi u ovoj zemlji misle. Neki bivši lideri Rusije uveli su protiv nas sankcije samo tri dana posle Amerikanaca. Zamislite! A mala Srbija do danas nije uvela sankcije Rusiji. Oni (NATO) su to iskoristili i našli način da nas bombarduju kako bi uništili našu zemlju, jer nije bilo protivteže na globalnom nivou, nije bilo ikoga da im se tada odupre“, izjavio je on.

Putin je prokomentarisao da je Vučić „iskusan političar“ i da misli da će se složiti sa njim kada kaže da je „sve to prošlost“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File

Sergej Lavrov: EU je postala vojno-ekonomski dodatak NATO

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Moskva razume to što je svojevremeno Srbija odabrala put evrointegracija, ali i dodao da je EU naknadno postala agresivni dodatak NATO koji sada pritiska Beograd.

Lavrov je u intervjuu za dokumentarni film „Beograd“ (generalnog direktora TASS Andreja Kondrašova koji je danas prikazan u Ruskom domu) izjavio da se Rusija nikada nije protivila pristupanju država EU, dok se ona razvijala kao „integraciono udruženje osmišljeno da maksimizira komparativne prednosti članica“.

„EU je sada prilično agresivna struktura, koja je, ne tako davno, potpisivanjem odgovarajućeg dokumenta o koordinaciji sa NATO, izgubila geopolitičku nezavisnost i postala vojno-ekonomski dodatak Severnoatlantske alijanse“, kazao je on.

Pročitajte još

Lavrov dodaje da Brisel vrši pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prizna nezavisnost Kosova i da se pridruži antiruskom stavu Unije i uvede sankcije Moskvi, prenosi TASS.

„Što se tiče Kosova, ovo je još jedan primer, u drugoj fazi kosovske drame i tragedije, koji pokazuje nesposobnost Evropske unije da pregovara“, kazao je ministar.

BONUS VIDEO 25 godina kasnije Srbija i NATO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare