Foto:EPA-PHOTO/EPA/VLADIMIR VETKIN

Danas se navršava 25 godina od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, a ta godišnjica biće obeležena nizom komemorativnih manifestacija.

Za 11 sedmica, prema procenama različitih izvora, poginulo je oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.

U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni državna infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture i vojni objekti.

Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO Havijera Solane, a Vlada SRJ je iste noći proglasila ratno stanje.

Akcija NATO usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dan ranije, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak na tu teritoriju međunarodnih vojnih trupa, što se dogodilo već 12. juna.

Obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji u Prokuplju, sa početkom u 20.00 prisustvaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tokom dana, u Tašmajdanskom parku u Beogradu, vence na Spomenik deci stradaloj tokom NATO bombardovanja položiće, odvojeno, predstavanici Vlade Srbije i političkih stranaka.

Najavljene su i stranačkih konferencije za novinare i skupovi ispred u bombardvanju teško oštećene zgrade Generalštaba u Beogradu, kao i protest na Trgu Republike.

***

BONUS VIDEO – Četvrt veka od slučaja Račak – akcije nakon koje je usledilo NATO bombardovanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare