Andrej Plenković Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR

Hrvatski premijer Andrej Plenković obratio se danas prvi put uživo nakon jučerašnjeg izbornog dana u Hrvatskoj. Pobedu svoje stranke HDZ, koja je osvojila 61 mandat, Plenković je prokomentarisao rečima da su u stranci "jako zadovoljni" jer su "treći put uverljivi pobednici", a potom je žestoko kritikovao špredsednika Hrvatske Zorana Milanovića.

„Mi u HDZ-u smo jako zadovoljni, treći put smo uverljivi pobjednici na izborima. Pobedili smo u 9 od 11 izbornih jedinica. U Rijeci i Istri nismo prvi, pobedili smo u svim zagrebačkim jedinicama. Ova pobeda je ostvarena na enormnoj izlaznosti kakvu nismo imali godinama. Izlaznost u Zagrebu je 70 oDsto i time smo anulirali tezu da HDZ pobeđuje samo kad je slaba izlaznost. Nekoliko mandata nam je proklizalo“, rekao je Plenković.

Potom se osvrnuo na Zorana Milanovića.

„Napravio je političku protivustavnu sabotažu i diverziju, upleo se suprotno nadležnosti predsednika u trku za Sabor, grubo povredio svoja ovlašćenja. Svi koji ga podržavaju, krše Ustav, ali ta njegova diverzija je propala, izgubio je kredibilitet jer više nije predsednik svih hrvatskih građana. Kandidat je, pa nije… Sad zove okolo ljude koji svi zovu mene, ljude zbunjuje, laže. Poručujem partnerima da mu ne veruju ako ih zove, ponaša se neodgovorno i bizarno. Mislim da je jako naštetio SDP-u. Uništio je čoveka koji je četiri godine uzaludno bio predsednik SDP-a. Napravili su smešni skeč, dekredibilizovao je SDP, pretpostavljam da će se u toj stranci birati novo vodstvo jer ovo nije za ozbiljnu političku stranku“, naveo je.

Pročitajte još:

Dodao je da počinju pregovori o novoj vladi.

„Iskoristićemo pravo pobednika razgovora s drugim akterima. Onaj koji je dobio 61, dobio je relativnu većinu. Dogovorićemo se sa partnerima za koje smatramo da mogu učestvovati u našem programu, jer program se sastavlja tako da mali partneri prihvataju konture programa velike političke stranke, i tako će biti sada”, rekao je Plenković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar