kovid ambulanta; bolnica
Kovid bolnica Foto: EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

U Hrvatskoj je podnesen prvi zahtev za odštetu, tačnije nagodbu s bolnicom zbog smrti 84-godišnjakinje od kovida-19 za koju porodica iz jednog malog mesta s istoka Hrvatske smatra da se zarazila u toj zdravstvenoj ustanovi.

Pročitajte još:

Kako navodi Jutarnji.hr porodica traži odštetu od 632.000 kuna (84.000 evra) i plaćanje advokatskih troškova.

„Bolnica je odbila nagodbu jer nema dokaza da se žena zarazila u bolnici, a mi smo preduzeli sve mere zaštite od korone koje su u tom trenutku bile moguće“, kaže prof. dr. Ante Ćorušić, direktor KBC-a Zagreb.

Da li će porodica podići sudsku tužbu, još nije poznato. No, bez obzira na ovaj slučaj, postoji mogućnost da tužbe vezane uz kovid-19 budu znatno češće s obzirom na to da pandemija još ne pokazuje smirivanje.

Naime, tokom prošle godine u zdravstvenim ustanovama postojale su smernice koje omogućavaju određenu vrstu zaštite od infekcije zdravstvenih radnika, a onda i pacijenata, ali je i s njima mogućnost prenosa bila velika, a razlozi za tužbe zbog toga ograničeni. Međutim, od trenutka postojanja vakcina značajno se povećava sigurnost, ali samo ako su zdravstveni radnici prvo vakcinisani.

To je razlog što je u nekim zemljama EU za njih vakcinacija obavezna poput Italije, Francuske, Grčke i Mađarske. Nažalost, u Hrvatskoj je situacija s vakcinacijom zdravstvenih radnika još uvek loša. Istina, više od 80 posto lekara se vakcinisalo, ali medicinske sestre i tehničari su tek su stigli do polovine.

Držali se protokola

Naime, ovaj slučaj iz KBC-a Zagreb zapravo nema utemeljenja u „gruboj nepažnji ili nameri zaražavanja“ ako se ono i dogodilo u bolnici. Radilo se o pacijentkinji koja je u bolnicu došla zbog povrede rebara usled pada. Testirana je i bila je u tom trenutku negativna na kovid-19. No, nekoliko dana kasnije njen je test bio pozitivan, premeštena je u KB Dubrava, gde je 6. decembra umrla. U KBC-u Zagreb ističu da su se poštovali svi protokoli za kovid.

„Vrlo je važno kod odluke ima li pacijent pravo na odštetu ili ne utvrditi je li za zaštitu od zaraze preduzeto sve ono što je temeljeno na smernicama struke“, objašnjava advokatica Ana Gruber.

Vakcinacija menja situaciju?

Upravo kovid-19 razlog je što se u SAD-u, gde su odštetni zahtevi gotovo svakodnevna pojava, već na početku pandemije krenulo u promene zakona koji regulišu odštete u većini saveznih država kojim se osigurava „građanski imunitet na zahteve vezane za širenje kovida-19 osim u ograničenim situacijama koje uključuju grubi nemar, namerno i bezobzirno ponašanje, nepromišljeno nanošenje štete ili namerno nanošenje štete“.

Drugim rečima teško da bi iko prema tome mogao dobiti odštetu povezanu s lovidom-19 sve dok se nije pojavila vakcina.

No, iako nema već odlučenog odgovora „da“ ili „ne“ za obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika, u hrvatskom Ministarstvu kažu da odštetu plaća bolnica bilo zaraženom pacijentu bilo radniku. Može li se onda bolnica ipak zaštititi od plaćanja odštete koju je izazvao radnik koji se jednostavno ne želi vakcinisati. Direktori bolnica kažu da bi ustanove morale imati dodatni „alat“ kojim bi mogle tražiti odgovornost radnika za odbijanje vakcinacije.

„U trenutku kad su stigle vakcine situacija se menja jer postoji dodatna mogućnost zaštite. Ako lekari ili medicinske sestre nisu vakcinisani, a pacijent se zarazi kovidom, onda se može dokazivati kako nisu poduzete sve mere zaštite koje su bolnici na raspolaganju.

„Da li bi odštetu trebala platiti bolnica ili nevakcinisani radnik, to moraju odlučiti nadležna tela. Moguće je rešenje na primer da bolnica od svojih radnika traži izjavu kojom potvrđuju da se ne žele vakcinisati, ali da time prihvataju i naknadu moguće štete“, zaključuje Gruber.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar