irak, požar na svadbi Tanjug/AP
irak, požar na svadbi Tanjug/AP

Direktor Odeljenja za odnose i informisanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova Iraka Saad Maan izjavio je danas da je uhapšeno devet osoba koje su bile zaposlene u sali za svadbene proslave, u kojoj je u požaru nastradalo više od 100, a povređeno 150 osoba.

Maan je rekao da izdati nalozi za hapšenje još četiri zaposlena, preneo je BBC. On je istakao da su razlozi za tragediju „nedostatak zdravstvenih i bezbednosnih mera, zapaljivi materijali koji su korišćeni u izgradnji i očigledno vatromet organizovan u zatvorenom prostoru“.

Irački premijer Mohamed Šija al-Sudani proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost.

irak, požar na svadbi Tanjug/AP
irak, požar na svadbi Tanjug/AP

Broj nastradalih još nije potvrđen, ali je državna agencija INA ranije javila da je poginulo najmanje 100, a povređeno 150 osoba. Spasilačke ekipe nastavljaju potragu za preživelima nakon požara koji se dogodio kasno sinoć.

Misija UN za pomoć Iraku saopštila je na platformi X (Tviter) da je šokirana ogromnim brojem nastradalih i povređenih u požaru.

irak, požar na svadbi Tanjug/AP
irak, požar na svadbi Tanjug/AP

„Velika tragedija. Iskreno saučešće porodicama koje su izgubile najmilije. Povređenima želimo brz oporavak“, navodi se u objavi.

Stotine ljudi bilo je na svadbi u Al-Hamdaniji u provinciji Niniva na severu Iraka kada je kasno sinoć buknuo požar i zahvatio mesto gde se održavala proslava.

POGLEDAJTE JOŠ:

U prvim izveštajima iračkih medija navodi se da su i mladenci poginuli u požaru, ali novinska agencija Nina je kasnije javila da su preživeli, ali da su na lečenju od opekotina.

„Požar je doveo do urušavanja delova sale za proslavu zbog toga što je sala izgradjena od veoma zapaljivog, jeftinog građevinskog materijala koji se urušio za nekoliko minuta po izbijanju požara“, saopštila je iračka uprava za civilnu odbranu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar