Privatni avion koji pripada šefu plaćeničke grupe Vagner Jevgeniju Prigožinu srušio se u sredu uveče u Tverskoj oblasti u Rusiji. Tom prilikom je poginulo 10 ljudi, među kojima je i sam Prigožin. On se dva dana pre fatalne nesreće oglasio iz Afrike, tvrdeći da "čini Rusiju još većom na svim kontinentima, a Afriku još slobodnijom". Tom prilikom je istakao i da Vagner "angažuje prave staroslovenske ratnike i ispunjava zadatke". Niko nije znao gde se tačno nalazi, a sada pojedini mediji pišu da je putovao iz Malija.

Službe hitne pomoći saopštile su da su završile potragu na mestu pada aviona, nakon što su izvučena sva tela. Prema ruskoj Federalnoj agenciji za vazdušni saobraćaj (Rosaviacija), tri člana posade i sedam putnika nalazili su se u avionu Embraer Legasi 600, koji se srušio u blizini grada Kuženkino.

Foto:Ostorozhno Novosti/Handout via REUTERS

Agencija je objavila spisak putnika na kojem su Prigožin (62) i njegovi saveznici iz Vagner grupe. Kanali povezani sa grupom potvrdili su smrt njihovog šefa.

Prema izveštajima, ranije u sredu, Prigožin je odleteo drugim avionom iz Malija za Moskvu sa zaustavljanjem za dopunu goriva u Damaskuu Siriij. Kada je stigao do ruske prestonice, prešao je u svoj privatni avion.

Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Vagner grupa je 2015. postala aktivna u Siriji. Tamo se borila rame uz rame sa provladinim snagama, štiteći naftna polja.

Nekoliko Telegram kanala javilo je da je avion oboren sistemom protivvazdušne odbrane. Druga verzija je da je eksplodirala bomba koja je bila u avionu i to u sanduku sa flašama za vino.

Među putnicima je bila i Prigožinova „desna ruka“, Dmitrij Utkin, po čijem je kodnom imenu iz vremena dok je radio za GRU – rusku vojno obaveštajnu agenciju, grupa dobila naziv.

Foto:REUTERS/Yulia Morozova/File Photo

Vest je stigla samo dan nakon što je ruska državna novinska agencija RIA objavila da je Sergej Surovikin, zvani „General Armagedon“, razrešen dužnosti šefa ruskih vazdušno-kosmičkih snaga.

Surovikin se nije pojavljivao u javnosti od kratkotrajne pobune Vagnerove grupe, koja je počela pre tačno dva meseca, 23. juna. Nezvanično se saznalo da je priveden zbog navodnog podržavanja Prigožina.

Jevgenij Prigožin Foto: Razgruzka_Vagnera / UPI / Profimedia

„Pobegao iz Afrike ali do Sankt Peterburga nije stigao“

Institut za proučavanje rata (ISW) je u svom izveštaju od 23. avgusta napisao da je vođa Vagnera Jevgenij Prigožin najverovatnije u sredu pobegao iz Afrike zbog pokušaja ruske vojske da potkopa aktivnosti plaćeničkih trupa u regiji.

Insajderski izvori koji su upoznati s ruskim bezbednosnim službama tvrde da je od strane Kremlja postojao „plan da se Vagneru potpuno onemogući delovanje u Africi“, piše ISW.

Foto:Vitaliy Shustrov / Sputnik / Profimedia

Činjenica je da se nakon jednodnevne pobune u Rusiji u junu, fokus Vagnera u potpunosti prebacio na Afriku i zloglasne plaćenici su se uveliko povezivali s ratnim zločinima u Srednjoafričkoj Republici i Maliju, pa čak i pučom u Nigeru.

Moguće da je da je šef Vagnera otputovao u Afriku s ciljem da osigura nastavak misije, potpuno ignorišući Kremlj i ministarstvo obrane.

Jevgenij Prigožin Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Prema izvorima ISW-a, ruska vojska je imala plan da Vagnerove plaćenike zameni korpusom od 20.000 vojnika, a u isto vreme Šojgu i Gerasimov počeli su Prigožinu da otimaju zapovednike i najjače snage.

„Prigožin se izuzetno protivio tome i uložio je sve napore da se to spreči“, piše ISW.

Foto: Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Novinar Andrej Zakharov, osnivač Insidera, jednog od najboljih istraživačkih medija (u egzilu) u Rusiji, napisao je da se Prigožin juče vratio iz Afrike. Međutim, do Sankt Peterburga nije stigao.

„Regrutujemo prave staroslovenske ratnike“

Prigožin je praktično nestao iz javnog života nakon neuspele pobune. Ali upravo u ponedeljak, 21. avgusta, vođa plaćenika pojavio se u video snimku koji su objavili kanali povezani sa Vagnerom na Telegramu, a koji sugeriše da je snimak snimljen u Africi. Verovalo se da je to Prigožinovo prvo video obraćanje od pokušaja puča.

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Na snimku, vođa Vagnera drži pušku i stoji na pozadini pustinje. Kamera se nakratko pomera ka drugim naoružanim ljudima u kamionetu.

„Radimo. Temperatura je plus 50 Celzijusa. Sve je onako kako mi volimo. PMC Vagner vrši izviđanje, čineći Rusiju još većom na svakom kontinentu – a Afriku još slobodnijom“, rekao je Prigožin.

CNN nije uspeo da locira gde je snimak snimljen niti da potvrdi autentičnost snimka, koji dolazi mesecima nakon što je Prigožin pokrenuo neuspelu pobunu protiv ruskog vojnog vrha.

„Pravda i sreća za afričke narode. Učinimo to noćnom morom za ISIS, Al-Kaidu i druge nasilnike. Angažujemo prave staroslovenske ratnike i nastavljamo da ispunjavamo zadatke koji su bili postavljeni pred nas i koje smo obećali da ćemo rešiti“, kaže Prigožin u snimku.

PROČITAJTE JOŠ:

Vagner povezivan sa nekoliko afričkih država

Vagnerovi borci bili su aktivni u nekoliko afričkih zemalja, uključujući Mali, gde ih je pozvala vladajuća hunta da uguše islamsku pobunu koja se sprema u blizini granica zemlje sa Burkinom Faso i Nigerom.

Brojne istrage CNN-a, i druge koje su spovele grupe za ljudska prava, utvrdile su Vagnerovu umešanost i saučesništvo u zločinima nad civilnim stanovništvom u Maliju i Centralnoafričkoj Republici.

Foot:REUTERS/Marina Lystseva

U Sudanu, Vagner je snabdevao miliciju koja se bori protiv sudanske vojske. Prigožin je ranije nagovestio da bi Vagner mogao biti spreman da ponudi svoje usluge Nigeru gde se nedavno dogodio puč.

„Ono što se dogodilo u Nigeru priprema se godinama“, rekao je Prigožin u dugoj audio poruci Telegrama prošlog meseca.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar