Foto:REUTERS/Marina Lystseva; Ostorozhno Novosti/Handout via REUTERS ; REUTERS/Yulia Morozova/File Photo

Postoji jedna čudna koincidencija u slučaju pada aviona šefa Vagnera Jevgenija Prigožina - mesto na kom se dogodila tragedija udaljeno je samo 50 kilometara od rezidencije ruskog predsednika Vladimira Putina, koju čuvaju četiri bataljona S-300.

Kako prenosi Moskov Tajms, ovu informaciju potvrdio im je zvaničnik iz ruske vlade. Reč je rezidenciji Putina u Valdaju.

Prema rečima izvora, ono što se desilo sa Prigožinovim avionom i mestom pada nije bila nesreća, već najverovatnije kazna za pobunu.

„24. juna dogodio se marš na Moskvu, 24. avgusta, avion su pogodile dve rakete. Sve je logično. Avion se srušio bukvalno 50 kilometara od Putinove rezidencije. Kakav čudan splet okolnosti. Možda je kuvar stavio ustajalu hranu u supu“, rekao je izvor.

Dodao je da se svedočenja očevidaca, koji tvrde da je avion eksplodirao u vazduhu – što znači da je oboren udarom PVO.

„Dve rakete, sve je logično, mesto pada Prigožinovog aviona je simbolična poruka i „poslednji pozdrav“od bivšeg šefa“, naveo je izvor.

Jevgenij Prigožin Foto: Razgruzka_Vagnera / UPI / Profimedia

Podsetimo, Prigožin je leteo iznad regije Tver u blizini Moskve s drugim visokim čelnicima Vagnera kada je njegov privatni avion pao.

U incidentu nije stradao samo Prigožin. S njim je na letu bio Dmitrij Utkin, jedan od njegovih najbližih saveznika i još jedna ključna osoba u Vagneru. Bivši časnik GRU-a i plaćenik koji je bio aktivan u Siriji, ali i organizovanje konvoja Vagnera koji je pokušao da se probije do Moskve.

Avion izgubio visinu za 30 sekundi

Inače, mlaznjak Embraer Legasi 600, za koji se veruje da je u sredu odveo šefa plaćenika Vagnera Jevgenija Prigožina u smrt, nije pokazao znakove problema sve dok u poslednjih 30 sekundi nije naglo počeo da gubi visinu, navodi se u podacima praćenja letova.

Rosavijacija, ruska vazduhoplovna agencija, saopštila je da je Prigožin, koji je predvodio pobunu u junu, bio jedan od 10 ljudi u pomenutom avionu. Putovao je iz Moskve za Sankt Peterburg kada se srušio u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti, saopštilo je rusko ministarstvo za vanredne situacije.

Pročitajte još:

U 15.19 časova po griničkom srednjem vremenu, letelica je napravila „iznenadnu vertikalu nadole“. U roku od oko 30 sekundi, letelica koja se nalazila na 8,5 kilometara u vazduhu, izgubila više od 2.400 metara visine za oko 30 sekundi.

Pre tog dramatičnog gubitka visine, „nije bilo indikacija da bilo šta nije u radu sa avionom“.

Na snimku se vidi kako se avion brzo spušta sa nosom okrenutim skoro pravo nadole i oblakom dima koji izlazi iz njega.

Ruski istražitelji pokrenuli su krivičnu istragu kako bi utvrdili šta se dogodilo. Neki neimenovani izvori rekli su ruskim medijima da veruju da je avion oboren jednom ili više raketa zemlja-vazduh.

BONUS VIDEO Cveće i sveće u čast Prigožina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare