Sin nedavno stradalog vođe ruske plaćeničke grupe "Vagner" Jevgenija Prigožina, Pavel Prigožin (25), želi da preuzme komandu nad Vagner grupom, prema tvrdnjama jednog američkog istraživačkog centra. On pregovara sa ruskom nacionalnom gardom Rosgvardijom o tome da se plaćenička organizacija ponovo uključi u borbu u Ukrajini, saopštio je Institut za proučavanje rata, pozivajući se na istaknuti Telegram kanal povezan sa grupom. Ko je misteriozni sin nekadašnjeg vođe ozloglašenih plaćenika?

Ovaj potez bi obezbedio alternativnog vođu komandantu Vagnera Andreju Troševu, koji je potpisao ugovor sa ministarstvom odbrane i koga je Vladimir Putin javno prihvatio, pridruživši mu se na sastanku prošle nedelje.

To ukazuje da su pojedini članovi Vagnera zainteresovani za okupljanje oko alternative koja je povezana sa Prigožinom, navodi Institut za proučavanje rata.

„Nejasno je šta Kremlj misli o odnosima između Vagnerovih elemenata i ruske vlade“, saopštio je istraživački centar.

Rosgvardija je direktno podređena predsedničkoj administraciji, zbog čega je „Putinovo javno prihvatanje Troševa i potčinjavanje Vagnerovih elemenata ruskom MO vredno pažnje“, kažu analitičari sa sedištem u SAD.

Foto:EPN/Newscom / Newscom / Profimedia; Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia; ; Elena Kopylova / Sputnik / Profimedia; Sergei Bobylev / TASS / Profimedia; Justin Yau / ddp USA / Profimedia;

Ipak, Institut za proučavanje rata je citirao Vagnerov izvor koji izveštava da su pregovori između Pavela Prigožina i Nacionalne garde uključivali paravojnu grupu koja je zadržala svoje ime, simbole, ideologiju, komandante i rukovodstvo.

Nekada biznismen sa ugostiteljskom imperijom i prijatelj Vladimira Putina – Jevgenij Prigožin je čak dobio nadimak „Putinov kuvar“. Prigožin je akumulirao ogromno bogatstvo pre nego što je osnovao Vagner grupu koja je bila saveznica Kremlja, koja je podržavala ruski rat u Ukrajini.

Međutim, u avgustu, dva meseca nakon što je 62-godišnjak predvodio svoju privatnu vojsku u neuspešnoj pobuni protiv vojnog vrha svoje zemlje, poginuo je u avionskoj nesreći nedaleko od Moskve. Uzrok incidenta tek treba da se utvrdi.

Jevgenji Prigožin Vagner Foto:Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Ko je Pavel Prigožin?

Čini se da je Pavel Prigožin nasleđio većinu bogatstva svog oca – uključujući grupu plaćenika, imanja i oko 115,3 miliona evra prema fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama o Prigožinovom testamentu.

Dokument objavljen na Telegram kanalu, koji nije nezavisno verifikovan, sugeriše da je Prigožin imao testament koji je overen 2. marta u kojem je većinu svog nasledstva ostavio sinu.

Pored Vagner grupe, Pavel bi trebalo da nasledi oko 115,3 miliona evra, trospratnu kuću u Sankt Peterburgu, devet akcionarskih društava i akcije u Konkordu i carstvo ugostiteljstva, navodi se u dokumentu, prenosi Independent.

Ovaj 25-godišnjak već kontroliše više kompanija i luksuznih kompleksa nekretnina u Sankt Peterburgu, prema podacima Ministarstva finansija SAD u martu. Takođe je sankcionisan od strane brojnih zemalja, uključujući Kanadu, SAD i Veliku Britaniju.

Pavel je navodno prošlog meseca rekao da je prihvatio testament i njegove „parametre“ – iako je Telegram kanal VČK-OGPU, povezan sa ruskim bezbednosnim službama, sugerisao da ga već osporava usred sukoba koji je izbio u porodici.

U nedelju su Pavel i njegova majka Violeta zajedno položili cveće na Prigožinov grob u bivšoj carskoj prestonici Sankt Peterburgu. Njih dvoje su bili među desetinama ožalošćenih koji su hvalili stradalog Jevgenija Prigožina kao patriotskog heroja Rusije koji je rekao istinu vlasti. Pristalice su mahale Vagnerovim crnim zastavama sa lobanjom i motom „Krv, čast, domovina, hrabrost“.

Fondacija za borbu protiv korupcije ruskog opozicionog aktiviste Alekseja Navaljnog nagovestila je da bi Prigožinovo bogatstvo moglo dostići čak dva triliona rubalja, iako je njegovo zvanično bogatstvo procenjeno na 14,6 milijardi.

Foto:Profimedia.rs

Od svog formiranja, Vagner je optužen za kršenje ljudskih prava u Siriji, Libiji, Centralnoafričkoj Republici, Sudanu, Maliju, Mozambiku i nedavno Ukrajini.

PROČITAJTE JOŠ:

Pavel Prigožin se borio u Vagneru

Jevgenij Prigožin je svojevremeno govorio da je njegov sin Pavel odslužio vojni rok u ruskoj vojci i da je mesec dana nakon diplomiranja je otišao u Siriju kao deo Vagnerove grupe, gde je bio do septembra 2022. godine. Dobio je Vagnerov crni krst za vojnu službu.

„Moj sin je otišao u vojsku sa 18 godina i pošteno je odslužio rok. Mesec dana nakon što je vojska krenula u rat u Siriji. Od tada je stalno bio i nalazi se na žarištu kao deo Vagnerovog PMC-a, gde je dobio svoj prvi Crni krst“, citira Konkord Prigožinov odgovor.

Pojavili su se i navodi da je Pavel sa Vagnerom boravio i u Ukrajini.

Ukrajinske snage su krajem decembra 2022. godine napale hotel u kojem su bili smešteni članovi ruske privatne vojne grupe Vagner, ubivši mnoge od njih, poručio je ukrajinski guverner Luganska Sergej Gajdaj. Fotografije i video snimci koje su se pojavili na društvenim mrežama pokazuju da je deo hotelskog kompleksa zaista pretvoren u ruševine.

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia, Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia, Ignacio Marin / AFP / Profimedia, Ignacio Marin / AFP / Profimedia, Shutterstock

Stvar o kojoj su društvene mreže tada najviše brujale je zapravo jedna starija fotografija, a na kojoj se vidi Pavel Prižogin kako stoji pored hotela (pre nego je napadnut).

Kako se već ranije pisalo da se Pavel Prižogin bori u Ukrajini sa Vagnerovcima, odmah su se širile spekulacije da je i on među onima koji su stradali u napadu na hotelski kompleks. Stoga je njegov otac Jevgenij tada reagovao brzo i kratkom izjavom u kojoj tvrdi da je Pavel živ i zdrav.

„Ne brinite. Sve je u redu s mojim sinom“, napisao je Prižogin na Telegramu, ali nije dao nikakvih detalja o napadu na hotelski kompleks.

BONUS VIDEO: Istraga na mestu pada Prigožinovog aviona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare