Jevgenij Prigožin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Ruski biznismen Jevgenij Prigožin je bliski saradnik predsednika Vladimira Putina koga SAD, EU i drugi optužuju da finansira privatnu vojnu kompaniju "Vagner", što je i sam priznao u septembru ove godine. On je u javnosti poznat i kao "Putinov kuvar", a njegov privatni život i poslovi su tema spekulacija brojnih svetskih medija. Sada se u centru pažnje našla i njegova porodica, a posebno deca.

Prigožin zvanično ima dvoje dece – sina Pavela i ćerku Polinu.

Sin Pavel navodno poseduje pet preduzeća koja su ranije pripadala njegovoj majci Ljubov: Beta LLC, Turstatus, Lakhta Park Premium LLC, Lakhta Park LLC i Lakhta Plaza LLC.

Prigožinova ćerka Polina navodno je do 2020. godnine imala dva preduzeća u Rusiji u svom vlasništvu. Do 2014. godine navodno je imala i kompaniju u Nemačkoj, gde je i živela.

Prema zvaničnim podacima, ona je pod sankcijama Novog Zelanda, Velike Britanije, Kanade, SAD, Japana i Australije.

Tokom 2003. godine, Prigožin je zajedno sa ćerkom Polinom i sinom Pavelom napisao knjigu bajki „Indraguzik“ i objavio je u tiražu od 1000 primeraka. Knjiga nije prodata, već je poklanjana visokim zvaničnicima i poznatim ličnostima.

Luksuzna dača, jahta i nage fotografije

Sin Jevgenija Prigožina, Pavel, dobio je kontrolni paket akcija u kompaniji Turstatus prošle godine, koja je ranije pripadala njegovoj majci Ljubov. Ekolozi su optužili ovu kompaniju da je zaplenila zemljište u zoni zaštite prirode odmarališta Gelendžik.

„Ekološka straža na Severnom Kavkazu” je primetila da su tokom izgradnje „Prigožinove dače” posečeni stari borovi.

Prema rečima saradnika Alekseja Navaljnog, sam Jevgenij Prigožin je privezao svoju jahtu nedaleko od ove dače. Na društvenim mrežama njegove dece u tom trenutku bilo je mnogo fotografija sa geografskim oznakama ovog mesta (kasnije su sve izbrisane). Prigožin Mlađi je na društvenim mrežama navodno objavio fotografije na jahti, a na jednoj od slika bio je potpuno go. Na nalogu sestre Poline objavljena je fotografija na kojoj Pavel liže bele patike. Instagram nalog Poline Prigožine je zaključan za javnost.

Naknadno su saradnici Alekseja Navaljnog tražili rušenje dače, jer se, u skladu sa Šumskim zakonikom Ruske Federacije, na zemljištu šumskog fonda mogu graditi samo privremene zgrade.

Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin Foto: Alexey DRUZHININ / AFP / Profimedia

Sin Prigožina – član grupe Vagner

Prema rečima samog Jevgenija Prigožina, njegov sin Pavel je odslužio vojni rok u ruskoj vojci, a mesec dana nakon diplomiranja je otišao u Siriju kao deo Vagnerove grupe, gde je bio do septembra 2022. godine.

„Moj sin je otišao u vojsku sa 18 godina i pošteno je odslužio rok. Mesec dana nakon što je vojska krenula u rat u Siriji. Od tada je stalno bio i nalazi se na žarištu kao deo Vagnerovog PMC-a, gde je dobio svoj prvi Crni krst“, citira Konkord Prigožinov odgovor.

Pojavili su se i navodi da je Pavel sa Vagnerom boravio i u Ukrajini.

Ukrajinske snage tokom vikenda napale su hotel u kojem su bili smešteni članovi ruske privatne vojne grupe Vagner, ubivši mnoge od njih, poručio je ukrajinski guverner Luganska Sergej Gajdaj. Fotografije i video snimci koje su se pojavili na društvenim mrežama pokazuju da je deo hotelskog kompleksa zaista pretvoren u ruševine.

Stvar o kojoj su društvene mreže najviše brujale je zapravo jedna starija fotografija, a na kojoj se vidi Pavel Prižogin kako stoji pored hotela (pre nego je napadnut).

Kako se već ranije pisalo da se Pavel Prižogin bori u Ukrajini sa Vagnerovcima, odmah su se širile špekulacije da je i on među onima koji su stradali u napadu na hotelski kompleks. Stoga je njegov otac Jevgenij reagovao brzo i kratkom izjavom u kojoj tvrdi da je Pavel živ i zdrav.

„Ne brinite. Sve je u redu s mojim sinom“, napisao je Prižogin na Telegramu, ali nije dao nikakvih detalja o napadu na hotelski kompleks.

Jevgenij Prigožin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Treće dete „Putinovog kuvara“?

U medijima se pisalo i o navodnom trećem detetu Jevgenija Prigožina, o mlađoj ćerki Veroniki.

Veronika Prigožina (17) navodno je postala jedini osnivač kompanije Red Stars LLC, koja je vlasnik popularnog hotela Crvena zvezda u centru Sankt Peterburga.

Napominje se da je maloletna Veronika Prigožina jedina iz porodice biznismena protiv koga zapadne sankcije još nisu uvedene. O njoj nema drugih podataka, pa njeno postojanje i vezu sa „Putinovim kuvarom“ nije moguće proveriti iz nezavisnih izvora.

PROČITAJTE JOŠ:

Poslovi Prigožinove supruge i majke

Prigožin je u braku sa Ljubov Veletinovom Prigožinom, farmaceutkinjom koja poseduje mrežu radnji poznih kao „Muzej čokolade“ u Sankt Peterburgu.

Ona je 2012. godine pokrenula svoj luksuzni spa centar. Od 2022. godine ona je pod sankcijama EU, SAD, Novog Zelenda, Švajcarske, Japana, Ukrajine i Kanade, zbog aktivnosti njenog muža u invaziji Rusije u Ukrajini.

Prema jednom od Prigožinovih intervjua iz 2018. godine, njegov otac je rano preminuo.

Prigožinova majka Violeta Prigožina je bivša nastavnica i doktorka, a takođe je i vlasnica kompanije za mendžment i konsalting od 2010. godine. Prigožinov projekat „Zaliv ostrva“ razvija kompanija Singer-development LLC koja ima od 2018. godine ima isti broj telefona kao i Etalon LLC preduzeće u koja drži Prigožinova majka.

Ona je pod sankcijama EU, Švajcarske, Ukrajine, Velike Britanije, Japana i Novog Zelanda zbog aktivnosti svog sina u Ukrajini.

BONUS VIDEO: Kijev granatirao aerodrom 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar