Foto: Shutterstock

U značajnom glasanju za evropsku klimatsku i energetsku politiku, zakonodavci su u sredu naveli da neke projekte gasa i nuklearne energije treba smatrati "zelenim" i da treba da dobiju pristup jeftnim kreditima, pa čak i državnim subvencijama.

Na sastanku Evropskog parlamenta u Strazburu u Francuskoj, glasalo se za prihvatanje predloga Evropske komisije sa 328 glasova za i 278 glasova protiv. I unutar skupštinskih odaja i izvan zgrade, kritičari su zviždali u znak protesta.

Predlog komisije da se gas i nuklearna energija označe kao „zeleni“, doe je šireg EU zakona koji različite vrste energetskih investicija klasifikuje kao ekološki prihvatljivei postavlja detaljna pravila o tome kako ih proceniti, prenosi Njujork tajms.

Politika, poznata kao „taksonomija“, ima za cilj da zaustavi rasprostranjenu praksu pogrešnog označavanja energetskih projekata kao ekološki prihvaljive.

To bi takođe dalo bloku koji okuplja 27 država članica, industrijalizovanih i bogatih država, dodatni prostor za kretanje dok se bori da zameni ruske izvore energije u nastojanju da kazni Kremlj za invaziju na Ukrajinu ove godine.

Ali klasifikacije ostaju kontroverzne u krugovima životne sredine. Kritičari predloga tvrde da pokušaj da se gasni i nuklearni projekti klasifikuju kao zeleni je sam po sebi „ispiranje zelene ideje“ i protivno evropskim naporima da se emisije ugljenika smanje za 55 odsto do 2030. godine i da se postigne neutralnost ugljenika do 2050. godine.

Prema ekspertima, odluka Evrope će verovatno odjeknuti daleko izvan granica regiona jer se njena politika može smatrati globalnim merilom i da se ponavlja u drugim delovima sveta.

PROČITAJTE JOŠ:

„Zelena“ klasifikacija za gas i nuklearnu energiju pruža finansijske podsticaje evropskim zemljama i kompanijama da ulažu u te izvore energije i kažu kritičari, odložila bi potpuno prelazak na obnovljive izvore koji su mnogo bolji za životnu sredinu, kao što su energija sunca i vetra.

Evropska komisija je rekla da zna da gas i nuklearna energija nisu savršeno usklađeni sa ekološkim ciljevima ali da ih i dalje smatra važnim u evropskoj tranziciji sa ovog trenutnog energetskog miksa ka budućnosti bez ugljenika.

Ovi ciljevi i sredstva za njihovo ostvarivanje u narednih nekoliko decenija, ključni su za napore Evrope da predvodi svet u oblasti klimatskih promena. Ova sredstva su takođe postala centralna u stajalištu Evrope protiv ruske agrecije u Ukrajini.

BONUS VIDEO: Tasić: Nemamo alternativu za gas, Rusija nam je trenutno jedini izvor

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News