Foto: N1

Savet ministara BiH danas nije postigao potreban konsenzus o početku pregovora radi zaključivanja prednacrta sporazuma BiH sa Hrvatskom i Srbijom o izgradnji gasovoda. Izgradnja gasovoda prema jugu od ključnog je značaja za Bosnu i Hercegovinu i omogućio bi državi da ima drugi izvor gasa i da ne strahuje od cena ili obustave gasa koji iz Rusije stiže preko Srbije u BiH.

Iz Saveta ministara BiH je saopšteno da nije postignut konsenzus za vođenje pregovora radi zaključivanja prednacrta sporazuma BiH i Hrvatske o izgradnji gasovoda „Južna interkonekcija BiH i Hrvatske“, na pravcu Zagvozd (Hrvatska) – Posušje (BiH) – Novi Travnik/Travnik, sa odvajanjem za Mostar.

Konsenzus nije postignut ni o predlogu za vođenje pregovora radi zaključivanja i prednacrta sporazuma BiH i Srbije o izgradnji gasovoda „Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije“ na pravcu granica Srbija – BiH – Bijeljina – Banjaluka – Prijedor – Novi Grad.

U saopštenju se ističe da će generalni sekretarijat Saveta ministara BiH u najkraćem roku izvestiti o daljem toku i potrebnim koracima, u skladu sa poslovnikom o radu Saveta ministara.

Razlog za neusvajanje ove tačke je u tome što je predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija uslovio usvajanje ove odluke usvajanjem odluke o izgradnji istočne interkonekcije sa Srbijom, tj. sa ruskim gasom.

Zbog toga ova odluka danas nije dobila potrebnu većinu. Kako javljaju sarajevski mediji, za su bili samo ministri iz RS-a, dok su protiv bili ministri iz reda hrvatskog naroda, a Bošnjaci nisu ni glasali.

Naime, izgradnja gasovoda prema jugu od ključnog je značaja za Bosnu i Hercegovinu i omogućio bi državi da ima drugi izvor plina, te da ne strahuje od cena ili obustave gasa koji iz Rusije stiže preko Srbije u BiH.

BONUS VIDEO: Hoće li se odolevanje Srbije uvođenju sankcija Rusiji isplatiti kroz cenu gasa?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar