Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia; PATRICK PLEUL / AFP / Profimedia

Nakon Poljske, Finske i Bugarske, ruska kompanije Gasprom zaustavila je isporuke gasa holandskoj gasnoj kompaniji GasTeri zbog odbijanja plaćanja gasa u rubljama.

Zahtev da „neprijateljske zemlje“ plaćaju gas u rubljama Rusija je ispostavila Evropi još krajem marta, sa najavom da stupa na snagu već 1. aprila. U početku, nije bilo jasno da li je Rusija odustala od svog zahteva jer je rok koji je Moskva sama postavila pomeran nekoliko puta, nije bilo jasno kako će plaćanje u rubljama tačno funkcionisati, a istovremeno su i brojne kompanije iz Evrope tvrdile da i dalje plaćaju gas u valutama određenim važećim ugovorima i da neće pristati ni na šta mimo onoga što je ranije dogovoreno.

Rusija nije odustala od svojih zahteva, ali je pojasnila svoje uslove. Kupci plaćaju gas preko dva računa u ruskoj Gasprom banci – jedan na koji se uplaćuje novac u evrima (ili dolarima ili dogovorenoj valuti) i drugi u rubljama za konverziju valute. Kompanije koje plaćaju gas u rubljama ističu da su ove transakcije u skladu sa sankcijama koje je EU uvela Rusiji.

Gasovod Foto:EPA/PAVLO PALAMARCHUK

Ko je odbio da plaća gas u rubljama?

Poslednja u nizu koja je odbila da plaća gas u rubljama je Holandija, odnosno njena gasna kompanija GasTeri zbog čega je Gasprom danas prekinuo isporuke.

Dan ranije, holandska energetska kompanija je saopštila da odbija da plati isporuku plavog goriva u ruskoj nacionalnoj valuti, nakon čega ju je Gasprom obavestio o prekidu isporuka od 31. maja, zbog toga neće biti isporučeno oko dve milijarde kubnih metara gasa planiranih prema ugovoru.

„Holandija je zatražila od Komisije da pojasni smernice u vezi sa ručunima u rubljama“, rekao je portparol holandskog ministarstva za ekonomska pitanja.

Gasprom je krajem aprila prekinuo isporuke goriva Bugarskoj i Poljskoj zbog neplaćanja u ruibljama. U sličnoj situaciji se našla i Finska u maju.

Poljska kompanija PGNiG odbila je da plaća gas u rubljama 12. aprila. Snabdevanje je zaustavljeno 27. aprila. Kompanija može da tuži Gasprom za ponovno uspostavljanje snabdevanja po ugovoru.

Foto:Alexander Garmayev / TASS / Profimedia

Bugarski Bulgargas je hteo da nastavi plaćanje u evrima, ali je to odbijeno. Snabdevanje je obustavljeno 27. aprila.

Finska vlada je odbila plaćanje u rubljama 28. aprila, pa je isporuka gasa finskom Gasumu zaustavljena 21. maja, prenosi Politiko.

Ko plaća gas preko Gasprom banke?

Većina energetskih kompanija iz EU plaća plaćaju gas u rubljama i za sada se isporuke odvijaju nesmetano. Među državama koje su pristale na ruske uslove su Mađarska, Nemačka, Francuska, Italija, Slovačka, Slovenija i Češka.

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto istakao je da Mađarska plaća gas u evrima, ali ga ih Gasprom banka konvertuje u rublje, pa da se onda taj iznos uplaćuje Gaspromu. On je istakao da je novi ugovor o gasu između mađarske kompanije MVM i Gasproma potpisan u septembru i da dozvoljava plaćanje u alternativnoj valuti.

Foto:EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYE/EPA-EFE/Andreas Gora/EPA-EFE/CLEMENS BILAN/EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Nemačka kompanija VNG je objasnila 9. maja kako izmiruje svoje obaveze prema Gaspromu.

„Iznos računa, koji će i dalje biti denominovan u evrima, uplatićemo na račune Gasprom banke u skladu sa planiranom procedurom, kako bismo blagovremeno obezbedili plaćanje našem dobavljaču. Takođe, pretpostavljamo da konverzija u rublje neće izazvati poteškoće, a otvaranje računa je išlo potpuno glatko“, saopštili su.

Nemačka kompanija RWE istakla je da su spremni za plaćanje u evrima i da su otvorili odgovarajući račun.

„Ponašamo se u skladu sa evropskim i nemačkim propisima“, rekao je portparol kompanije 16. maja.

Predsednik nemačke energetske kompanije Uniper, Klaus-Diter Maubah je 18. maja takođe je istakao da je Uniper otvorio račun u Gasprom banci.

Francuska kompanija Engi je istakla da su razgovarali sa Gaspromom u vezi sa ruskim zahtevom za izmenu šeme plaćanja. Naveli su da su preduzeli potrebne korake kako bi izvršili svoje obaveze plaćanja u skladu sa evropskim sankcijama, prenosi Politiko.

Austrija gasovod
Austrija gasovod
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Italjanski Eni i austrijski OMV su takođe pristali na plaćanje u skladu sa uslovima koje zahteva Rusija. Češki ČEZ je istakao da su uplatu izvršili u evrima u skladu sa preporukom Evropske komisije i da ne žele da komentarišu detalje.

Slovačka kompanija SPP je dodala je aprilsku fakturu platila u evrima prema važećem ugovoru na osnovu mišljenja EU. Sličnog mišljenja je i slovenački Geoplin koji kaže da je sve odrađeno u skladu sa preporukom institucija EU.

PROČITAJTE JOŠ:

Da li to kršenje sankcija?

Smernice Evropske komisije su manje jasnije. U preliminarnom upustvu koje je privatno poslato zemljama članicama, Komisija je istakla da bi plaćanje gasa u rubljama dovelo do kršenje sankcija EU.

Međutim, u aprilu je objavljeno upustvo Kompanijama da sankcije EU „ne zabranjuju otvaranje računa kod Gasprombanke“. Ipak, sugeriše da bi kupci mogli da zatraže od ruske strane da „ispune svoje ugovorene obaveze na isti način kao i pre usvajanja uredbe 31. marta“, kada je traženo da se gas plaća u rubljama.

Na sastanku diplomata EU sredinom maja, generalni direktor Komisije za energetiku Dite Jul-Jorgensen je rekla ambasadorima da je Komisija savetovala kompanijama da ne otvaraju račune u rubljama, ali da je prestala da to zove kršenjem sankcija.

Ona je dodala da bi ako Gasprombanka pretvori evre ili dolare u rublje, a da kompanija iz EU to eksplicitno ne traži, ta radnja mogla da padne van nadležnosti Komisije, reli su ljudi na sastanku.

BONUS VIDEO: Ruska vojska patrolira Severodonjeckom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (0)