Ben Ferenc Foto: Armin Weigel/Pool Photo via AP, File

Umro je Ben Ferenc, bivši tužilac na suđenju u Nirnbergu koji je izrekao presude protiv 22 komandanta nacističkih odreda smrti. Imao je 103 godine.

Njegov sin je potvrdio smrt za NBC Njuz.

Ferenc je bio poslednji živi tužilac na suđenjima koja su obeležila prvi put u istoriji da su masovne ubice procesuirane za ratne zločine.

Ferenc je tada imao 27 godina i kasnije je odigrao ključnu ulogu u obezbeđivanju kompenzacije za preživele holokausta i stvaranju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Neumorni zagovornik ljudskih prava, takođe je napisao devet knjiga i desetine članaka, održao je bezbroj govora i proputovao svet do svojih 90-ih, šireći svoj moto „zakon, a ne rat“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Imao sam prokletu sreću što sam živeo ovako dugo“, rekao je Ferenc za NBC Njuz u novembru u svom poslednjem intervjuu za medije. „Nadam se da sam učinio nešto dobro tokom tog života.“

Ferenc je 11. marta napunio 103 godine. Fotografija objavljena na njegovoj zvaničnoj Tviter stranici prikazuje ga u invalidskim kolicima kako drži mali komad papira na kome je pisalo: „Radi nešto što voliš“.

BONUS VIDEO: Putin ostao bez aplauza nakon govora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar