Foto:Screenshot/X/@guy_lynn

Stotine Izraelaca u panici su u subotu ujutro pobegli sa muzičkog festivala na otvorenom na jugu Izraela nakon napada palestinskih militanata.

Haos je izbio, kako se može videti na snimcima s društvenih mreža, u pustinji kod kibuca Re‘im u blizini Pojasa Gaze. Na muzičkom je festivalu učestvovalo najmanje hiljadu ljudi, a deo njih je odsedao u kampu u pustinji.

Hamas je rano u subotu pokrenuo veliki napad na Izrael sa hiljadama ispaljenih raketa i neviđenim napadom naoružanih napadača na pogranične zajednice. Zasad je ubijeno najmanje 40 Izraelaca širom zemlje, a stotine su ranjene, prenosi Jutarnji list.

Očevici sa festivala u pustinji, rekli su da je Hamas prvo ispalio rakete, a nakon toga je usledila pucnjava na gomilu, pa je stotine sudionika počelo da beži s mesta napada. Prema zasad nepotvrđenim informacijama, najmanje jedna osoba je poginula, a izraelski mediji izveštavaju o desetinama ranjenih i stotinama koji se i dalje skrivaju od napadača u pustinji.

Jedan od učesnika, po imenu Daniel, rekao je da je prvo čuo ‘crvenu sirenu‘, odnosno uzbunu za rakete. Zatim je usledio haos kaže, posebno s vozilima koja su pokušavala da izađu.

„Kad se počelo pucati, mi smo pobegli. Još uvek se skrivamo i čekamo spas“, rekao je za Džerusalim post.

Jedan video na X-u (Tviteru) skupio je preko 300.000 pregleda i prikazuje razmer užasa u pustinji, Izraelce kako viču, trče i ulaze u automobile dok pokušavaju da pobegnu sa mesta događaja. Prikazuje i palestinske teroriste kako upadaju na festival.

PROČITAJTE JOŠ:

Noja Reuven, 20-godišnja devojka koja je bila na festivalu, za Tajms of Izrael opisala je stanje masovne panike govoreći da su hilade učesnika trčali do svojih vozila dok su iznad njih letele rakete. Dva sata je pokušavala pobeći u svom automobilu, a onda je skrenula na malu sporednu ulicu i dočepala se sela južno od Nitzane.

Muzički festival održan je u vreme Sukota, jevrejskog hodočasničkog praznika kojim se svaku jesen obeležava putovanje jevrejskog naroda prema obećanoj zemlji. Festival je počeo u petak oko 23 sata i nastavio se celu noć, a posetioci su bili Izraelci starosti između 20 do 40 godina.

BONUS VIDEO: Hamas izvršio napad na Izrael

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare