Foto:Shutterstock/@LastQuake

Zemljotes koji je danas pogodio Hrvatsku uznemirio je stanovnike Krka i drugih mesta, a osetio se u BiH, Sloveniji i Italiji. Nakon jačeg potresa magnitude 4.8 po Rihteru s epicentrom kod Bašćanske Drage na Krku, usledio je jedan slabiji zemljotres magnitude dva stepena Rihtera, 18 kilometara jugoistočno od Rijeke.

Hrvatski mediji objavili su fotografije odrona u uvali Srščica na ostrvu Krku. Na društvenim mrežama se šire i snimci na kojima se vidi kako se sve treslo za vreme potresa.

Jedan takav snimak pojavio se na Tviter nalogu EMSC-a. Vidi se ko se ikone malo pomeraju na zidu, ali se zato kandilo vidno klatilo.

Osnovna škola „Frane Petrića“ u Cresu je nakon potresa, koji se dogodio u 10 sati i 47 minuta, učenike poslali kućama.

I u Filodrammatici su napravili snimke potrese. Njihovi monitori su se ljuljali tokom potresa, o čemu svedoči i video.

Komandir JVP Krk Goran Grubišić potvrdio je da je na kući u mestu Punat izbio požar kad je zbog potresa pao bojler na mašinu za veš. Dodao je da je požar ubrzo ugašen i da povređenih nema.

Velibor Velo Topolovec iz DVD-a San Marino Novi Vinodolski je izjavio za hrvatske medije da se zemljotres prilično jakko osetio na tom području, ali da, prema prvim saznanjima, nema značajnijih oštećenja.

„Podrhtavanje je dosta dugo trajalo, čula se i tutnjavina koja je trajala 20-ak sekundi. Prema našim saznanjima, epicentar potresa je na ostrvu Krku, u blizini Baške.

Što se tiče Novoga, ljudi su izleteli iz kuća, veoma su bili uplašili, ali na sreću, za sada nema nikakvih informacija o ozbiljnijim oštećenjima, kaže Topolovec i dodao da ima informacije da se potres osetio sve do Karlovca.

PROČITAJTE JOŠ:

„Verovatno je da bi mogao uslediti još neki, ali ipak verujemo da će biti slabiji i da sledi faza smirivanja“, naveo je Topolovec.

Stanovnici Bašćanske Drage javili su da se u trenutku potresa čula jaka eksplozija i da je došlo do odrona kamenja s lokalnih brda.

Novi slabiji zemljotres u Hrvatskoj, EMSC je registrovao u 10 sati i 53 minuta, maginutede dva stepena, s epicentrom 18 kilometara jugoistočno od Rijeke.

BONUS VIDEO: Snimak koji dokazuje da su čuda moguća: Žena spasena iz ruševina u Turskoj nakon 222 sata