Andrej Plenković Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Premijer Hrvatske Andrej Plenković boravi u Parizu gde se obratio Veću OECD-a. Pre toga sastao se s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. Fotografisanje sa najboljim svetskim teniserom Novakom Đokovićem dovelo je do novih trzavica na relaciji s predsednikom Hrvatske.

Francuski predsednik pozvao je Plenkovića da zajedno pogledaju finale Svetskog prvenstva u ragbiju (Novi Zeland – Južnoafrička Republika), koje se održalo u subotu. Tamo se fotografisao s Novakom Đokovićem. Zbog toga ga je, između ostalog, kritikovao predsednik Zoran Milanović, tvrdivši da je teniser iz Srbije rusofil, piše N1 Zagreb.

„Kako su obaveze u Briselu završavale u petak, odlučio sam da provedem vikend s porodicom, na što mi je on (Makron) rekao da pogledamo utakmicu zajedno. U jednom trenutku se pojavio Đoković, nisam ni znao da će biti tamo, fotografisali smo se… Ali poslednji koji me može prozivati je Milanović, koji nas dovodi u poziciju da moramo objašnjavati stavove Hrvatske, a to je podrška Ukrajini, što je naš stav sve vreme. Ako je neko rusofil, to je onda on. Čuo sam i da je koristio izraz „budala“, na šta mogu da kažem da su njegove izjave poslednjih godinu dana debilne i sramota za Hrvatsku“, izjavio je premijer Plenković.

PROČITAJTE JOŠ:

Odgovorio je Plenković i na prozivke da nije konsultovao predsednika, što Ustav nalaže.

„Je li on nas konsultovao kad bi govorio šta hoće? Imamo posla s nekim ko godinu i po dana vodi neku svoju politiku, štetnu za hrvatsku spoljnu politiku. Besmisleno je šta priča da smo stavili metu na Hrvatsku. Bitno je da pokažemo stav. Da je navedena osuda Hamasovog terorističkog napada, bili bismo za rezoluciju“, zaključio je premijer Andrej Plenković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar