Zoran Milanović Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ponovo je danas komentarisao situaciju na Bliskom istoku i poručio da više neće da ćuti, jer Hrvatska nije proganjala Jevreje u Drugom svetskom ratu da bi, kako je rekao, sada morao da trpi baš svakakve, ali baš svakakve poteze izraelske vlade bez ikakve odgovornosti.

Istakao je da Hrvatska nema komplekse, iako je, kako kaže, hrvatski narod bio maltretiran za sve.

„Mi nismo potomci nacista, mi smo potomci uglavnom antifašista. Komleksa nemam, ako ih Nemci ili Austrijanci imaju, neka ih leče, neka vešaju tuđe zastave, mi nećemo. Mi imamo dovoljno obraza i samopoštovanja da znamo gde smo i da razlikujemo dobro od ne dobra, trenutno se tamo događa ne dobro. I to sam prvi u Evropi nakon irskog premijera upozorio. Nemojte se zezati jer ovo što radite nećete dobiti moju podršku i neću više da ćutim“, rekao je Milanović.

Zoran Milanović Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ FOTO FENA/ BRANKA SOLDO

Neće, dodao je, ni galamiti svaki dan kao neki izraelski ambasador u Zagrebu za kojeg je reako da mu je „najnormalnije da kao militantni agitator tu lupeta i proziva hrvatskog predsednika usred Zagreba, a da naša beda od Vlade ne reaguje“.

„I to smo doživeli”, primetio je Milanović i dodao je on.

Na pitanja smatra li da je glasanje “protiv” bezbednosnog rizika, Milanović kaže da „to, za sad, ne vidi“.

Izrael Palestina Gaza rat Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

„Verujem da se to neće dogoditi jer postoje druge mete. Hrvatska je srećom nebitna, nama je bitna. Nije toliko vidljiva, ovo je pre svega, kao i poslednjih 5-6 godina, lični trip i lična slagalica jednog čoveka….“, rekao je Milanović novinarima nakon promocije novih ofocira Oružanih snaga i dodeli prvih oficirskih činova.

Prema njegovim rečima, suština priče da je u Savetu bezbednosti UN trebalo ostati uzdržan u pogledu Rezolucije o situaciji na Bliskom istoku.

Izrael Palestina rat Foto:EPA/HANNIBAL HANSCHKE

On kaže da je njemu bilo tu nekoliko neobjašnjivih situacija, a kao primer je naveo „zašto je Austrija glasala za to“.

„Češka ministarka kaže da treba izaći iz UN… Pa izađi, ko ti brani, ko te drži. Nije UN idealna organizacija. Hrvatskoj je UN bio i odbar i loš. Da nije UNPROFOR-a, ipak je on omogućio hrvatskoj primirje, konsolidaciju, izgradnju hrvatske vojske i pobedu, to ne možemo negirati, to je važna stvar”, rekao je Milanović, prenela je zagrebačka N1 tv.

Pročitajte još...

Istakako je da postoji nešto što se zove čast, zdrav, razum, reputacija i s tim se, kaže, ne treba igrati.

„Ja sam poslednjih 30, barem 20 godina, kao političar vrlo elegantno stajao izvan tog bureta ludila na Bliskom istoku gde nema dobrih. Nisam se nikad zalagao za palestinsku državu mada nisam nikome s više od dva razreda osnovne škole, autoškolom niti svojim sinovima mogao da objasnim zašto palestinstku džavu nisu priznali. Ali pusti to“, zaključio je Milanović.

Sve najnovije informacije o ratu na Bliskom istoku pratite u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare