Foto: Tanjug/Department of Defense via AP

Američko ministarstvo odbrane objavilo je selfi snimljen u kokpitu špijunskog aviona U-2, dok je jedan avijatičar leteo iznad kineskog balona za nadzor koji je ranije ovog meseca oborila američka vojska.

Selfi, koji je snimio pilot U-2, prikazuje senku aviona na balonu i jasnu sliku tereta balona dok je prelazio kontinentalne Sjedinjene Države. CNN je prvi izvestio o postojanju selfija.

Balon su prvi uočile SAD 28. januara, a na kraju ga je oborila američka vojska kod obale Južne Karoline.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je ranije ovog meseca da su letovi „otkrili da je balon na velikoj visini bio sposoban da sprovodi operacije prikupljanja obaveštajnih podataka“, prenosi CNN.

Foto: Tanjug/Larry Mayer/The Billings Gazette via AP, File

Zvaničnici su rekli da su odlučili da ne obaraju balon iznad SAD zbog njegove veličine, strahujući da bi krhotine koje padaju mogle da povrede civile ili imovinu na zemlji.

General Glen VanHerck, komandant Severne komande SAD i Severnoameričke komande vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD), kasnije je rekao da je balon bio visok 60 metara sa teretom koji je težio nekoliko hiljada kilograma.

Zvaničnici su takođe tvrdili da balon nije bio u stanju da izvrši značajno prikupljanje obaveštajnih podataka, delom zato što su SAD preduzele korake da se zaštite od njega odmah nakon što su ga uočile.

Foto: Tanjug/Chad Fish via AP, File

U-2 je jednosed, visokovisinski izviđački i osmatrački avion sa „karakteristikama poput jedrilice“, prema vazduhoplovstvu. Pošto avioni redovno „lete na visinama preko 20.000 metara“, piloti „moraju da nose kompletno odelo pod pritiskom slično onima koje nose astronauti“.

Fotografija objavljena u sredu jasno prikazuje pilota kako leti iznad balona, koji je lebdeo na oko 18.000 metara kada je primećen iznad Montane.

Selfi je snimljen nedelju dana nakon što je balon ušao u vazdušni prostor SAD u blizini Aljaske, a NORAD je poslao borbene avione da izvrši pozitivnu identifikaciju, prema zvaničnicima odbrane.

PROČITAJTE JOŠ:

Ipak, zvaničnici koji su pratili balon nisu videli malo razloga za uzbunu. U to vreme, prema američkim zvaničnicima, očekivalo se da će balon ploviti preko Aljaske i nastaviti na severnoj putanji koju bi obaveštajni i vojni zvaničnici mogli da prate i proučavaju.

Umesto toga, ubrzo nakon što je balon prešao preko kopna, uzbunio je zvaničnike neočekivanim skretanjem na jug.

Kada je bio iznad teritorije SAD, zvaničnici su tvrdili da su koristi od prikupljanja dodatnih obaveštajnih podataka o balonu daleko nadmašile rizik od njegovog obaranja preko kopna.

Prema američkim zvaničnicima, SAD su poslale špijunske avione U-2 da prate napredak balona.

Oboreni kineski balon Foto:Tanjug/U.S. Navy via AP

Napori za oporavak počeli su odmah nakon što je balon oboren iznad Atlantskog okeana 4. februara, a završeni su 17. februara. Komadi krhotina prebačeni su u laboratoriju Federalnog istražnog biroa u Virdžiniji radi daljeg proučavanja.

Zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing rekla je u sredu da je teret balona izvučen.

Foto: Tanjug/Chad Fish via AP

BONUS VIDEO: Bajden stigao u Kijev

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar