Foto:shutterstock

Ukrajina se snažno protivi nametanju bilo kakvih ograničenja susednih država na uvoz svojih žitarica nakon što zabrana Evropske unije prestane da važi 15. septembra, rekao je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Nakon što je ruska invazija blokirala ukrajinske luke na Crnom moru, velike količine ukrajinskih žitarica, koje su jeftinije od useva u EU, ostale su u srednjoj Evropi zbog uskih grla u logistici pogodivši cene i prodaju lokalnih poljoprivrednika.

EU je u maju dopustio Poljskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjiji i Slovačkoj da zabrane prodaju ukrajinske pšenice, kukuruza i suncokreta na lokalnim pijacama do 15. septembra, dok je dopustio tranzit tereta za izvoz na druga odredišta, prenosi Index.hr.

Pet zemalja sada želi produženje te zabrane do kraja godine, a neke su zapretile uvođenjem vlastitih ograničenja ako Brisel ne preduzme mere.

PROČITAJTE JOŠ:

„To je protiv načela solidarnosti“

Ministar spoljnih poslova Kuleba rekao je da se Kijev „odlučno protivi“ takvim potezima.

„Tim potezom prekršiće se pravila zajedničkog tržišta“, rekao je Kuleba tokom posete češkoj prestolnici.

„Tim će se potezom prekršiti sporazum o pridruživanju između Ukrajine i EU, ići će se protiv načela solidarnosti“, dodao je.

Naveo je i da je Ukrajina spremna tražiti rešenja, ali da žitarice ne bi trebale biti taoci domaćih političkih procesa u uključenim zemljama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar