Stevo Pendarovski, predsednik Makedonije
Stevo Pendarovski Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA

Makedonski predsednik Stevo Pendarovski izjavio je večeras da novi srpski patrijarh Porfirije treba da bude konsultovan o pitanju autokefalnosti kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pendarovski je za RV Sitel naveo da je u pitanju „postupak u kojem će se poštovati crkvena pravila“, a da je Vaseljenska patrijaršija neosporno telo koje može da da autokefalnost makedonskoj crkvi.

On je rekao da ne može da kaže o čemu je razgovarao s vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem, ali je dodao da je o detaljima razgovora obavestio vrh makedonske crkve, prenosi Plus info.

„Sada Srpska pravoslavna crkva, koja se protivi autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve i gde bi trebalo da odemo da bismo stekli autokefalnost, ima novog patrijarha i sa njim se takode treba konsultovati u dijalogu. Dalje, razumećete, ne mogu da komentarišem“, rekao je Pendarovski.

Naglasio je da nema problema s Bugarskom pravoslavnom crkvom (BPC), već sa SPC.

„Ali, kako sam čuo iz vrha MPC, od trenutka kada je pomoć zatražena do danas, BPC nije ni prstom mrdnula da nam pomogne“, rekao je Pendarovski.

Do susreta Pendarovskog sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom došlo je u Istanbulu tokom njegove posete Turskoj prošle nedelje.

U saopštenju iz Kabineta makedonskog predsednika je navedeno da je u razgovoru pored ostalog bilo reči o pitanju rešavanja statusa kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne Crkve, kao i da je Pendarovski naglasio da vaseljenski patrijarh ima posebnu ulogu u prevazilaženju ovog crkvenog spora.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar