Si Đinping i Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/ALEXEY MAYSHEV / SPUTNIK / KREMLIN

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da je kineski predsednik Si Đinping priznati svetski lider koji ume da gleda u budućnost.

Putin je dodao da kineski lider ne donosi odluke trenutnog karaktera.

„On procenjuje situaciju, analizira je i gleda u budućnost. To je veoma važno, to i odlikuje pravog svetskog lidera od ljudi koje nazivamo privremenima, koji dolaze na pet minuta da bi se napravili važni na međunarodnoj sceni i isto tako odlaze neprimetno“, rekao je Putin u intervjuu za Kinesku centralnu televiziju uoči posete Pekingu.

Putin je istakao da je predsednik Kine potpuno drugačiji čovek.

Foto:Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

„On je temeljan, miran, ali poslovan i pouzdan partner. Ako se nešto dogovaramo, mogu biti uveren da će se dogovor ispunjavati, i to s obe strane“, naglasio je ruski predsednik.

Putin je dodao da su susreti sa Si Đinpingom tokom njegovih poseta Rusiji uvek proticali u poslovnoj i dobronamernoj atmosferi.

„Zbog toga se nadam da će sada, kada je sastanak planiran u Kini, ta tradicija biti nastavljena“, rekao je Putin.
Treći forum „Jedan pojas – jedan put“ biće održan u Pekingu 17. i 18. oktobra, a tokom foruma se očekuje sastanak Putina i Si Đinpinga.

POGLEDAJTE JOŠ:

Komentarišući inicijativu „Jedan pojas-jedan put“, Putin je naveo da je koncept međunarodnog partnerstva koji predlaže Kina blizak Rusiji.

„Mi pozdravljamo ovu inicijativu predsednika Kine Si Đinpinga. Radimo zajedno i spremni smo da nastavimo da sarađujemo i radimo na tome. Naše ideje u vezi razvoja Evroazijske ekonomske unije, kao što je na primer jačanje projekta Velike Evroazije, u potpunosti se poklapaju sa kineskim idejama u okviru predložene saradnje u inicijativi Jedan pojas-jedan put“, rekao je ruski lider.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar