Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia; Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia; Siegra Asmoel / imageBROKER / Profimedia

Nedavna pobuna u Rusiji razotkrila je ogromne nesigurnosti u toj zemlji. Ali šta to znači za rat u Ukrajini i šta će sada biti sa plaćenicima Vagner grupe koji su se pobunili? Za samo nekoliko sati 24. juna, Vagner je preuzeo kontrolu nad Rostovom na Donu i Voronježom, potom su se uputili na sever i došli na 200 kilometara od Moskve. Kako su analitičari procenili, to je najozbiljniji izazov za vladavinu ruskog predsednika Vladimira Putina. U zemlji sa najvećim arsenalom nuklearnih bojevih glava na svetu mogao je da izbije građanski rat.

Vagner je bio gotovo najefikasnija ruska vojna sila u Ukrajini. Njeni vojnici, koje čine veterani i osuđenici, u većini slučajeva su bolje plaćeni od redovne vojske.

Predsednik je suočen sa dilemom. Vagner je pokrenuo pobunu, tako da je to očigledno potencijalna pretnja u budućnosti.

Foto: Roman ROMOKHOV / AFP / Denis ROMANOV / AFP / Pool /Wagner Group / Zuma Press / east2west news / WillWest News / Profimedia/EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL/EPA-EFE/STRINGER

Raspoređen u Siriji, Libiji i nekoliko afričkih zemalja, Vagner projektuje rusku stratešku moć i uticaj širom sveta, a sve vreme pod maskom pretvaranja da nema nikakve veze sa Kremljom. Putin je tek nedavno priznao da je država finansirala Vagner, i to u iznosu od milijardu evra.

Posle prekinute pobune, Kremlj je rekao da Vagnerovi imaju rok do 1. jula da odluče da li će potpisati ugovore o pridruživanju regularnoj vojsci. Ukoliko to ne žele, izbor je ili povratak kući ili odlazak u Belorusiju, gde bi njihov lider Jevgenij Prigožin trebalo da bude u egzilu.

Gde je Prigožin?

Kako je saopšteno, Prigožinov avion sleteo je pre neki dan u Minsk. Njegov dolazak potvrdio je i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia,REUTERS/Stringer

Avion se vratio u Rusiju, zaustavljajući se u Sankt Peterburgu i Moskvi. Ali gde je on sada i da li će mu i dalje biti dozvoljeno da vodi Vagnerove operacije iz Belorusije, uprkos „izdaji“ predsednik i svog bivšeg pokrovitelja? On bi i dalje mogao da bude koristan Rusiji, ali malo je verovatno da će mu Putin ponovo verovati.

Britanski analitičari su naveli da su bivši oficiri KGB-a, Aleksandar Litvinjenko i Sergej Skripal, otrovani u Britaniji od strane agenata koje je poslala Moskva. Prigožin će sada morati dobro da pripazi na sebe, verovatno do kraja života.

Šta je sa Vagnerovcima?

BBC prenosi da je Vagner u Ukrajini sigurno gotov, barem kao samostalna jedinica. Neki bivši borci će možda da se vrate tamo kao deo regularne ruske armije.

Foto: Kremlin.ru/Handout via REUTERS

„Rusija raspušta jednu od svojih, borbeno, najsposobnijih snaga“, smatra Katerina Stepanenko, ruska analitičarka u Institutu za proučavanje rata.

Skoro su objavljeni satelitski snimci koji pokazuju napuštenu bazu oko 20 kilometara od grada Asipoviči – oko 100 kilometara od Minska. Ruski mediji smatraju da je ta baza mesto gde će biti smešteni Vagnerovi borci.

Foto: Video Obtained by REUTERS

Ukrajina sada mora da brine o jačanju svoje severne granice, dok susedne zemlje NATO-a Poljska, Letonija i Litvanija brinu zbog budućih koraka koje bi Vagner mogao da preduzme iz Belorusije.

Pa ipak, niko sa sigurnošću ne zna koliko će Vagnerovih boraca otići u Belorusiju, koliko će se pridružiti ruskoj vojsci, a koliko njih će otići kući.

Kako će ovo uticati na rat u Ukrajini?

BBC je objavio da do sada nije primetio nikakve značajne promene na pozicijama na prvoj liniji fronta.

„Mislim da to trenutno neće imati uticaja, jer je Rusija u defanzivi. Na kraju, sve se svodi na pitanje morala među ruskim trupama na frontu. Ako sumnjaju da se njihovi komandanti međusobno bore kod kuće, to bi vremenom moglo ozbiljno da utiče na trupe na frontu“, smatra ruski vojni ekspert na Kraljevskom koledžu u Londonu Marina Miron.

Pročitajte još...

Priča sa Vagnerom nije završena, gotovi su samo njegovi dani mimo ruske vojske.

„Sa predatim oružjem i bez harizmatičnog Prigožina na čelu, to više neće biti sila kakva je bila. I to je za Kijev bar neka vrsta olakšanja“, zaključuje BBC.

BONUS VIDEO Koliko su Vagnerovci oslabili Putina?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare