Foto: Russian Defense Ministry/Handout / AFP / Profimedia, Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia, American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia, Not supplied / WillWest News / Profimedia, Egor ALEEV / AFP / Profimedia

Vest da je ruski general Sergej Surovikin znao za to da Vagner priprema oružanu pobunu, potvrdila je spekulacije da Jevgenij Prigožin, šef ove paravojne formacije koji stoji iza udara na režim ruskog predsednika Vladimira Putina, nije sam u ovim opasnim akcijama. Štaviše, na strani "Putinovog kuvara" nalazi se i niz drugih visokih oficira, čiji identitet, barem za sada ostaje nepoznat, ali su formirali front protiv Putina, koji zasad na svojoj strani ima Sergeja Šojgua i Valerija Gerasimova.

Naime, iako je u danu pobune Surovikin poslao video poruku u kojoj se direktno obraća Prigožinu i poziva ga da se zaustavi svoju oružanu pobunu, ispostavilo se da je zloglasni „general Amargedom“ u njegovoj „koaliciji“.

Surovikin je tog 24. juna, pozvao šefa Vagnera da zastane i posluša volju predsednika.

Foto: Profimedia, Tanjug/Ap, EPA-EFE

„Prešli smo dug put, pozivam vas da prestanete, poslušate volju predsednika, rešite sve probleme mirnim putem“, rekao je u trenutku kada su snage Vagnera zauzele ruske gradove Rostov i Voronjež i krenule u marš ka Moskvi.

Međutim, šest dana kasnije postalo je jasno da ga potez Prigožina nije iznenadio.

Tada su američki obaveštajci saopštili ekskluzivne informacije u kojima se navodi da je Surovikin bio obavešten o planovima Prigožina.

Jevgenij Prigožin Foto:Elena Kopylova / Sputnik / Profimedia

Malobrojni nezavisni mediji su objavili informaciju da je „general Amargedon“ navodno ubrzo uhapšen, i da se trenutno nalazi u moskovskom zatvoru Lefortovo.

Ruska policija, navodno, ispituje da li je on učestvovao u planiranju pobune.

Zašto su okrenuli leđa Kremlju?

Iako još sa sigurnošću ne znamo koliku je ulogu imao Surovikin, više je nego evidentno da je imao dobar razlog da je prihvati.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia; Not supplied / WillWest News / Profimedia; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Naime, Surovikin i Prigožin imaju zajedničke neprijatelje – ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i čoveka koji sada sedi u fotelji koja je pripadala „Amargedonu“, šefa ruskih oružanih snaga Valerija Gerasimova.

Takođe, njih dvojica su više puta jedan drugome čuvala leđa. Na primer, Prigožin je oštro kritikovao odluku da se Surovikin smenu sa mesta šefa ruskih oružanih snaga u Ukrajini, nakon što je tu funkciju obavljao svega tri meseca i da na nju dođe Gerasimov.

Simptomatično, tu odluku je u januaru ove godine doneo niko drugi do Šojgu. Da poniženje bude veće, Surovikin je postavljen na mesto njegovog zamenika.

Sergej Šojgu i Velerij Gerasimov Foto:Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ovakava raspodela karata nikako nije odgovarala Prigožinu. Problem je bio to što su se Prigožin i Gerasimov sukobili putem medija krajem decembra prošle godine.

Tada je istraživački novinar Hristo Grozev iz Belingketa objavio je video na kojem se vidi kako ga članovi privatne ruske paćeničke grupe Vagner nazivaju „gov*om“.

Video navodno prikazuje borce u ukrajinskom gradu Bahmutu na prvoj liniji fronta, kako se obraćaju Valeriju Gerasimovu govoreći: „Ti si jedno govno. Gde je municija? Ovde više nemamo granata.“

Pročitajte još:

Ti sukobi i nesuglasice između šefa Vagnera i Šojgua i Gerasimova postali su sve glasniji u mesecima koji su usledili.

Na kraju, sve je eskaliralo kada je Ministarstvo odbrane saopštilo da „sve formacije koje obavljaju borbene zadatke moraju da potpišu ugovor“ sa Ministarstvom. Prigožin je kategorički odbijao da se povinuje ovom zahtevu i rešio da krene u napad.

Inače, o sukobima struja unutar Kremlja spekulisalo se od samog početka invazije – a sada je i postalo jasno da oni i te kako postoje. I što je najvažnije, događaji iz prethodnih dana pokazali su koja struja uživa veće poverenje Putina.

BONUS VIDEO Šojgu u obilasku ruskih trupa u Ukrajini