Džo Bajden i Volodimir Zelenski Foto:MANDEL NGAN / AFP / Profimedia/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Administracija američkog predsednika Džo Bajdena privatno podstiče ukrajinske čelnike da signaliziraju otvorenost za pregovore s Rusijom i odustanu od javnog odbijanja učestvovanja u mirovnim pregovorima osim ako Putin ne bude uklonjen sa vlasti.

Vašington post je citirao neimenovane izvore koji su rekli da zahtev američkih zvaničnika nije bio usmeren na guranje Ukrajine za pregovarački sto, već se radi o proračunatom pokušaju da se osigura da Kijev zadrži potporu drugih nacija koje su oprezne zbog rata.

Rečeno je da su diskusije ilustrovale složenost stava Bajdenove administracije o Ukrajini, pri čemu su se američki zvaničnici javno obavezali da će podržati Kijev ogromnim količinama pomoći „koliko god bude potrebno“ dok se nadaju rešenju osmomesečnog sukoba koji je uzela težak danak po svetsku ekonomiju i podstakla strah od nuklearnog rata.

Pročitajte još:

Sa druge strane, američki zvaničnici dele procenu svojih ukrajinskih kolega da ruski lider Vladimir Putin za sada nije ozbiljan u pregovorima, ali su priznali da je bojkto pregovora od strane ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog izazvao zabrinutost u delovima Evrope, Afrike i Latinske Amerike, u kojima se posledice rata najoštrije osete.

„Umor od Ukrajine je stvarna stvar za neke od naših partnera“, rekao je za Vašington post neimenovani američki zvaničnik.

BONUS VIDEO Život jedne ukrajinske porodice pod restrikcijama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare