Heinrich XIII Foto:BORIS ROESSLER / AFP / Profimedia

Pokret Građani Rajha, koji je nedavno dospeo u fokus javnosti nakon što je nemačka policija uhapsila vođstvo pokreta zbog optužbi da su planirali državni udar, pre nekoliko je godina za svoje terorističke akcije nabavljao oružje u Hrvatskoj.

Jedan od njegovih navodnih članova i živeo u Hrvatskoj, gde se nastanio oženivši se Hrvaticom. Akciju nabavljanja oružja, između ostalog za Građane Rajha, sprečili su hrvatska policija i USKOK, a u zajedničkoj međunarodnoj akciji s nemačkom policijom uhapšeno je na desetine osoba, među kojima i hrvatski državljani, koji su osuđeni i na hrvatskim i nemačkim sudovima. Utvrđeno je da je deo oružja, koje je ta grupa nabavila, u Nemačkoj korišten za likvidacije političkih protivnika desničara.

Foto: Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP

Snimljeni razgovori

„Aleksandra sam upoznao u Nemačkoj pre par godina kao mušteriju za popravak automobila jer sam ja tamo imao radionicu. Imao sam tada devojku iz Avganistana te su me pretukli. Zatražio sam pomoć od Aleksandra jer je bio u stranci AFD. On mi je dao jedan mali pištolj, ali posle je zbog toga tražio uslugu. Tražio je da mu u Hrvatskoj nabavljam oružje. Aleksandar je imao ženu u Zadru i hvalio mi se da tamo nabavlja oružje. Jednom me nazvao kada sam bio u Hrvatskoj i tražio da u Zagrebu preuzmem neki paket. Došao je neki Ivan u autu sa zadarskim tablicama i predao mi paket, koji sam stavio u prtljažnik.

Kako sam video da je paket težak, otvorio sam ga, a u njemu su bili jedna PAP-ovka, jedan kalašnjikov, dva pištolja i jedna mala puška s optičkim nišanom. Kad smo bili u Nemačkoj, Aleksandar je ponovno tražio da mu se nabavi oružje. Zanimalo ga je automatsko oružje, kratko oružje, škorpioni i kalašnjikovi. Oružje koje sam za njega vozio u Nemačku bilo je namenjeno za desničarsku stranku AFD jer se oni naoružavaju“, iskaz je koji je hrvatski državljanin Martin M. dao istražiteljima o svojim vezama sa Aleksandrom Rajholom (49), nemačkim državljaninom koji je živeo na području Zadra.

POGLEDAJTE JOŠ:

Priznanje Martina M., ali pre svega tajno prisluškivanje razgovora krijumčara koje je proveo hrvatski USKOK, dovelo je do nedavne osuđujuće presude pred sudom u Minhenu protiv Rajhola, Martina M. i još jednoga pripadnika Građana Rajha. Rajhol, inače bivši nemački carinik, prvo je bio član radikalno desne Nacionaldemokratske stranke Nemačke (NPD), a 2016. pristupio je desnoj stranci Alternativa za Nemačku (AFD), ali se i povezao s Građanima Rajha iz Gornje Bavarske. Početkom 2018. godine hrvatska policija došla je do podatka da on u hrvatskoj kupuje veće količine oružja zaostalog iz rata, te da ga uz pomoć nekolicine pomagača prevozi u Nemačku, gde se to oružje deli pripadnicima desničarskih organizacija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar