Albanija skupština Foto:Tanjug/AP Photo Ilustracija

Opozicija u Albaniji žalila se danas u Ustavnom sudu te zemlje na ratifikaciju spornog sporazuma koji je vlada potpisala sa Italijom o zajedničkom procesuiranju nekih zahteva za azil migranata koji u Italiju stižu morem.

Prošlog meseca premijeri Italije i Albanije Đorđa Meloni i Edi Rama su sklopili petogodišnji sporazum po kome bi Albanija dala privremeno utočište do 3.000 migranata mesečno, do 36.000 migranata godišnje dok bi Italija zauzvrat ubrzala njihove zahteve za azil u Italiji.

Nacrt zakona albanske vlade biće razmatran 21. decembra u skupštini u kojoj Ramini socijalisti imaju udobnu većinu.

U pismu sudu, opozicija je rekla da želi da parlament suspenduje ratifikaciju, tvrdeći da je to u suprotnosti sa ustavom i međunarodnim pravom.

Izolacija migranata u kampovima u Albaniji im uskraćuje „svako pravo koje albanski Ustav daje pojedincima“, navodi se u pismu.
Albanija je ponudila dva objekta, uključujući luku Medova, turističko mesto oko 75 kilometara južno od glavnog grada Tirane.

Oni koji budu deportovani biće poslati u kamp od sedam hektara na bivšem vojnom aerodromu u Gjaderu u blizini Medove, rekao je ministar odbrane Niko Peleši.

Italija će platiti izgradnju oba centra, koji bi bili pod italijanskom jurisdikcijom, dok bi Albanija obezbedila njihovu spoljnu bezbednost.

Meloni je rekla da očekuje da će centri postati operativni do sledećeg proleća.

***

BONUS VIDEO: Italija uvela kontrolu na granici sa Alovenijom i Austrijom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar