Kraljica Elizabeta i princ Carls
Kraljica Elizabeta i princ Čarls Foto:EPA/STRINGER

Kralj Čarls ima "instinktivnu averziju prema pompi" i "duboko je usklađen" sa krizom rastućih troškova života dok planira krunisanje sledeće godine, kažu kraljevski insajderi. Ova ceremonija, nazvana "Operacija Zlatna kugla" okupiće oko 2.000 ljudi, a pretpostavlja se da će na nju biti potrošeni milioni funti.

Uprkos izveštajima da će ceremonija biti „manja i jednostavnija“ od tročasovne ekstravagancije koju je njegova pokojna majka imala 1953. godine, izvori su se trudili da naglase da njegovo krunisanje neće biti lišeno pompe i raskošnosti.

Ove informacije dolaze nakon što je više od dve trećine čitalaca Dejli mejla reklo da veruju da ne bi trebalo štedeti kada je kraljevsko krunisanje u pitanju.

Sedamdeset odsto onih koji su odgovorili na anketu reklo je: „Ne, pompa i raskoš su ono što Britanija najbolje radi“, dok je samo 30 dosto reklo: „Ne treba nam raskošnije krunisanje u 21. veku“.

Kamila i Čarls Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Mejl on Sandej je tokom vikenda izvestio da će sledeće godine krunisanje biti skraćeno i da će trajati više od sat vremena i da će imati „manje tajnih rituala“.

Razume se da kralj Čarls III (73) želi da njegovo krunisanje postavi ton modernoj monarhiji, zadržavajući deo pompe i veličanstva koje je imala i njegova majka kraljica Elizabeta II, prenosi Dejli mejl.

Lista gostiju za ceremoniju krunisanja „Operacija Zlatna kugla“, verovatno će biti smanjena sa 8.000 na 2.000.

Takođe su vođene rasprave o opuštenijem kodeksu oblačenja pri čemu bi bilo dozvoljeno da se nose salonska odela umesto ceremonijalnih odora.

Princ Čarls, kraljica Elizabeta i prin Vilijam Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Drevni i dugograjni rituali biće uklonjeni kako bi se uštedelo vreme.

„Uvek je bilo planirano da to bude skromnija stvar s obzirom na svet u kojem živimo. Ovaj pravac se ubrzao s obzirom na ekonomske izazove sa kojima se suočavamo“, naveo je jedan insajder za Mejl.

„Njegovo veličanstvo je veoma usklađeno sa raspoloženjem javnosti o ovim stvarima i uvek je imao instinktivnu averziju prema pogrešnim okolnostima“, navodi se.

PROČITAJTE JOŠ:

Drugi izvor koji je bio uključen u planiranje krunisanja objasnio je da je Čarls uvek bio svestan uključivanja samo onog neophodnog, ali sa akcentom na tradiciju i istoriju.

Izvor navodi da se vodila značajna diskusija iza kulisa o tome da li treba dati istaknutu ulogu novom princu od Velsa tokom krunisanja.

Biće to prvi put za tri generacije da se tako nešto dogodilo. Čarls je imao samo četiri godine kada je njegova majka krunisana, pa je čitavu ceremoniju posmatrao iz daljine. Kraljica Elizabeta je imala 11 godina kada je njen otac postao kralj. Njih dvoje nisu imali značajne uloge tokom ovih ceremonija.

Međutim, princ Vilijam ima 40 godina i imaće daleko istaknutiju ulogu u ovom procesu.

****

BONUS VIDEO: Dijamanti sa krune britanskog monarha

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar