Aleksej Navaljni Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ruski dobrovoljački korpus (RVC), ruska paravojna jedinica koja se bori zajedno sa ukrajinskim oružanim snagama, otkrila je da je planirala da izvuče opozicionog političara Alekseja Navaljnog iz njegove kaznene kolonije u centralnoj Rusiji u oktobru.

Kako piše Novaja Gazeta Evropa, grupa je saopštila da je stupila u kontakt sa „zainteresovanim“ zaposlenima ruske Federalne kazneno-popravne službe (FSIN), koji su im dali snimke sa nadzora, detalje o dnevnoj rutini u zatvorskoj koloniji i transkripte razgovora Navaljnog sa zatvorenicima.

Aleksej Navaljni Foto:Тanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Plan pod šifrovanim nazivom „Operacija decembar“ bio je da se oslobodi Navaljni, dovede do ukrajinske granice i preda obaveštajnoj jedinici RVC. Komandant grupe je rekao da je plan bio da se Navaljni izvuče tokom njegovog premeštaja u kaznenu koloniju IK-3 u Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu na ruskom Arktiku.

„Nažalost, bezbednosne mere koje su preduzeli FSIN i Federalna služba bezbednosti kako bi sprečili ovakve scenarije pokazale su se veoma efikasnim. Vreme i datum su menjani nekoliko puta, i to je prošlo bez mnogo upozorenja po direktnom naređenju FSIN-a, što znači da naša grupa nije imala vremena da stigne do lokacije planirane operacije“, rekao je on.

Aleksej Navaljni

Dodao je da je grupa promenila svoj plan kada je objavljeno da je Navaljni mrtav.

Ističući da je spreman da sarađuje sa drugim organizacijama u borbi protiv zločinačkog režima u Kremlju, RVC se obavezao da će nastaviti sa naporima na oslobađanju drugih političkih zatvorenika u Rusiji koliko god to bude bilo moguće.

Kao dokaz da ima ozbiljne namere, RVC je objavio podatke i fotografije koje je dobio u fazi planiranja, kao što su dijagrami kolonije, informacije o broju osoblja i snimci sa nadzornih kamera.

Pročitajte još...

Transkript razgovora Navaljnog sa zatvorenikom

RVC je takođe objavio transkript razgovora između Navaljnog i još jednog zatvorenika pod nadimkom Filozop, gde je Navaljni pitao kako stvari funkcionišu u koloniji i rekao da zna i razume da je zatvorenik dobio konkretna uputstva kako treba da postupa sa njim.

RVC je saopštio i da će nastaviti da radi na oslobađanju drugih političkih zatvorenika iz „kandži režima“ koliko god bude bilo moguće i da su spremni da rade sa drugim organizacijama koji se bore protiv režima u Kremlju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar