Litvanija Aleksej Navaljni Foto:Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Prošlo je nekoliko dana od smrti Alekseja Navaljnog u popravnoj koloniji "Polarni vuk" (IK-3) u Rusiji. Ukratko, situacija je tekla ovako: vlasti tvrde da je umro u zatvoru od krvnog ugruška ili sindroma iznenadne smrti. Porodica gotovo odmah ovo demantuje, navodeći da je Navaljni ubijen i da je odgovoran Putin. Odgovori na ključna pitanja i dalje nisu dostupni, a nelogičnosti u ovom slučaju bacaju novo svetlo, kao i sumnje, na zvaničnu verziju događaja.

Kada je tačno umro Aleksej Navaljni?

Formalno, odgovor na ovo pitanje je dat odmah. Prema zvaničnoj verziji, Navaljni je preminuo 16. februara. Pozlilo mu je nakon šetnje, nakon čega je opozicioni političar „odmah“ izgubio svest i nakon nekog vremena, uprkos „svim neophodnim merama reanimacije“ koje je sprovela hitna pomoć, umro je. Još 15. februara Navaljni je putem video veze učestvovao na terenskom sudskom saslušanju, a odlomak njegovog govora objavila je Sota.

Aleksej Navaljni Foto:Tanjug/AP Photo

Hronologija dana smrti Navaljnog može se ustanoviti na osnovu izjava anonimnih izvora na Telegram kanalima (naravno, nema razloga da im se bezuslovno veruje).

Izvori Telegram kanala Maš izvestili su da je „signal hitnog slučaja“ kod Navaljnog u gradskoj bolnici primljen u 13:30 po lokalnom vremenu (11:30 po moskovskom). Nakon toga, „reanimacijski tim“ iz sela Harp, gde se nalazi IK-3, navodno je stigao do kolonije „za manje od sedam minuta“. Lekarima je trebalo još dva minuta da dođu do Alekseja, a onda su „reanimacije“ nastavljene „najmanje pola sata“. Ukupno, ceo ovaj proces je trebalo da traje najmanje 40 minuta. Prema Mašu, smrt Navaljnog potvrđena je u 14:17 po lokalnom vremenu (12:17 po moskovskom).

Izvori sa telegram kanala Baza naveli su slično vreme smrti i Mašovom opisu dodali činjenicu da je Navaljnom „pozlilo“ oko 13 časova po lokalnom vremenu (11 časova po moskovskom), može se pretpostaviti da je osoblje IK-3 kasnilo najmanje u pozivanju hitne pomoći pola sata.

Foto: Privatna arhiva

Izvor telegram kanala „VČK-OGPU“ takođe je pojasnio vreme kada je Navaljni otišao u šetnju, nakon čega mu je pozlilo: 12:11 (10:11 po moskovskom vremenu). I potvrdio je vreme smrti – 14:17 (12:17 po moskovskom vremenu). Postoji nekoliko dokaza koji dovode u sumnju ovu hronologiju.

Iz izjava saradnika Navaljnog znamo da je od 14. februara držan u kaznenoj ćeliji IK-3. Istovremeno, sam političar je, nešto više od mesec dana pre smrti, uspeo da kaže da se šetnje u kaznenoj ćeliji odvijaju u 6:30 ujutro (4:30 po moskovskom vremenu), a ne popodne, kako tvrde predstavnici zatvorske kolonije i izvori telegram kanala.

Trojica sagovornika Meduze, koji su pušteni iz IK-3, takođe su primetili da se zatvorenici iz kaznene ćelije u ranim jutarnjim satima izvode u šetnju. Zatvorenik, pušten 2023. godine, rekao je da je interval bio od sedam do osam ujutru. Istina, jedan od sagovornika je priznao da pojedini zatvorenici mogu imati individualnu dnevnu rutinu sa uslovima drugačijim od ostalih zatvorenika.

Advokat Valerija Vetoškina rekla je za Meduzu da je izuzetno teško zamisliti vremenski okvir za pružanje medicinske nege u koloniji maksimalnog obezbeđenja koja se nalazi na krajnjem severu.

Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Po nalogu Ministarstva zdravlja, vreme putovanja do pacijenta u hitnim slučajevima ne bi trebalo da prelazi 20 minuta – medicinski radnici su to, navodno, još brže uspeli.

Zatvorenik Polarnog vuka, pod uslovom da ostane anoniman, rekao je Novoj Gazeti Evropa da je Navaljni možda umro i uveče 15. februara, kada su oficiri IK-3 ubrzali večernju verifikaciju i pojačali obezbeđenje, „tako da je bilo nemoguće videti šta se dešava“. Istovremeno, „moglo se čuti kako neki automobili tri puta ulaze u zonu kasno uveče i noću”. I jutro 16. februara počelo je temeljnim pretresom ćelija i, „prema rečima stražara, zatvorenici su zaključili da se u koloniji očekuje inspekcija“. I već u 10 sati (osam sati po moskovskom vremenu) glasine o smrti Navaljnog proširile su se širom IK-3.

„Mislim da je Navaljni umro ranije nego što je navedeno. Najverovatnije, veče pre. Inače, zašto je bilo potrebno da nas čvrsto zaključaju u kasarnu i ujutru organizuju pretres?“, upitao je jedan od zatvorenika.

Državne novinske agencije RIA Novosti i TASS takođe su u svojim publikacijama navele 15. februar kao datum smrti. Kasnije su oba medija ispravila informaciju, ali agencije nisu precizirale da li su ove greške obične štamparske greške ili su se pojavile iz nekog drugog razloga.

Yulia Navalnaya Foto:Tanjug/Kai Pfaffenbach/Pool Photo via AP

Šta je uzrok smrti?

Na ovo pitanje postoji i zvaničan odgovor: 17. februara zaposleni u Polarnom vuku obavestili su majku Navaljnog – Ljudmilu i njegovog advokata da je političar preminuo od „sindroma iznenadne smrti“. Problem je u tome što u verziji Međunarodne klasifikacije bolesti (MKB-10), kojom bi se ruski lekari trebali rukovoditi, nema takve formulacije.

Ako je reč o „iznenadnoj srčanoj smrti“ ili „trenutnoj smrti“, koji se pominju u MKB-10, onda se oba ova uzroka mogu utvrditi tek nakon obdukcije. Prema izvorima Nove gazete Evropa, ona nije sprovedena u vreme kada je Ljudmila Navaljna obaveštena o „sindromu iznenadne smrti“.

Osim toga, „iznenadna srčana smrt“ je u suprotnosti sa situacijom opisanom u saopštenju FSIN-a, primetio je doktor Aleksej Polupan, koji je učestvovao u lečenju Navaljnog nakon njegovog trovanja.

Ljudmila Navaljna majka Alekseja Navaljnog Foto:

„Obično se ovo (iznenadna srčana smrt) dešava trenutno. Ovo nije neka vrsta pogoršanja stanja. Ako je došlo do pogoršanja, ono je trajalo sekundu pre nego što je pacijent izgubio svest i nije imao efikasnu cirkulaciju. Ovo se dešava naglo“, kaže on.

U intervjuu za Meduzu, Polupan je doveo u pitanje još jedan verovatan razlog, koji je propagandni televizijski kanal RT naveo u prvim satima nakon smrti Navaljnog, pozivajući se na svoj izvor, da je političar navodno razvio krvni ugrušak.

Zašto telo Navaljnog nije dato njegovoj porodici?

I ovde imamo zvaničan odgovor vlasti: telo Alekseja Navaljnog biće predato njegovim rođacima nakon završetka istrage od strane Istražnog komiteta. Istovremeno, 17. februara, advokati političara su obavešteni da je provera navodno već završena, a sledećeg dana – da je produžena i da se ne zna koliko će trajati.

POGLEDAJTE JOŠ:

Formalno, postupanje istražitelja je u skladu sa zakonom – a rok za sprečavanje porodice da pristupi telu zapravo nije ni na koji način regulisan. Ali među saradnicima Navaljnog, odbijanja izazivaju prirodnu sumnju da, dok je telo kod njih, vlasti mogu da prikriju tragove zločina. Na primer, ako je političar otrovan ili je na njemu primenjeno nasilje. Julija Navaljna, udovica opozicionara, već je rekla da misli da je otrovan novičokom.

Za to je okrivila Vladimira Putina. Kremlj je ove tvrdnje negirao, dok je porodici rečeno da je neophodna dvonedeljna „hemijska analiza“ na telu.

U međuvremenu, očajna Ljudmila Navaljna ispred zidina zatvora moli da joj se preda telo sina, kako bi mogla da ga sahrani kako dolikuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare