Princeza Šarlin od Monaka

Bivši računovođa princa Alberta od Monaka, Klod Palmero (67), izneo je u svojim beleškama škakljive detalje o potrošnji kraljevske porodice, sa akcentom na princezu Šarlin, koja je angažovala ilegalne migrante i dadilje da čuvaju njenu decu. Palmero je bio zadužen za finansije u palati više od dve decenije, ali je podneo ostavku u julu prošle godine nakon što se našao na meti sajta za borbu protiv korupcije. Sadržaj njegovih pet tajnih svezaka s detaljima potrošnje kraljevske porodice objavile su francuske novine Le Monde, a iz njih je vidljivo kako su Palmera najviše zabrinjavali ilegalni migranti, koji su činili dobar deo princezinog osmočlanog osoblja.

Njeno visočanstvo princeza tera ljude koji se ne pridržavaju zakona da rade za nju“, upozorio je Palmero princa Alberta, misleći i na ženu sa Filipina, piše Dejli mejl.

U pismu napisanom u januaru 2017. Palmero je naveo da je još jedan zaposleni sa Filipina „ilegalno radio za porodicu pet godina“, uprkos tome što je imao samo jednomesečnu turističku vizu.

„Bio je plaćen 100 evra na dan“, napisao je Palmero.

Princeza Šarlin i princ Albert
Princeza Šarlin i princ Albert Foto: EPA-EFE/ERIC GAILLARD

U decembru 2014. Šarlin je rodila blizance, princa Žaka i princezu Gabrijelu i odmah ih dala na čuvanje dadiljama koje su ilegalno boravile u zemlji.

„Ne samo da su ilegalne nego su u zemlju ušle sa lažnim pasošima“, napisao je u svojim sveskama Palmero.

Takođe je napisao kako je princeza potrošila skoro 600.000 funti za proslavu rođendana i krštenja svoje dece. Palmero je tvrdio i da je očajnički pokušavao da obuzda Šarlininu opasnu potrošnju i da je jednom prilikom sprečio 45-godišnjakinju da zaposli novo osoblje.

Šarlin od Monaka Foto: ERIC GAILLARD / AFP / Profimedia

U beleškama je takođe navedeno kako je Albert svake godine trošio milione sa tajnog francuskog bankovnog računa da bi isplatio svoje bivše ljubavnice i vanbračnu decu – Jazmin Grimaldi (31) i Aleksandra Kostu Grimaldija (20) koji dobijaju oko 344.000 funti godišnje.

Šarlin je dala 826.000 funti za preuređenje svoje vile na ostrvu Korzika, kao i 860.000 funti za uređenje svoje kancelarije u Monte Karlu. Svog ličnog kuvara plaćala je 250 funti dnevno, a i svojoj porodici u Južnoj Africi takođe je davala stotine hiljada funti.

Palmero je u decembru 2019. godine primetio da je Šarlin za osam godina potrošila oko 15 miliona evra, iako je njen budžet iznosio 7,5 miliona evra.

Princeza Šarlin i princ Albert
Princeza Šarlin i princ Albert Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

„To je ludo. Nemam kontrolu nad princezinom potrošnjom“, rekao je Palmero.

U decembru 2022. godine Palmero je napisao 300.000 evra za kuću princezinog brata Šona Vitstoka. Ali to nije bio kraj, u roku od nedelju dana, Vitstoku je trebalo da se plati 898.000 evra. Albert (65), koji ima oko milijardu dolara, doveo je svoju ćerku Jazmin u stan vredan tri miliona dolara u Njujorku. Ona godišnje dobija 344.000 dolara. Za 18. rođendan dobila je 5.000 dolara.

Pročitajte još...

Takođe je ulagao i u butik u Londonu svoje bivše ljubavnice, stjuardese Nikol (52). Palmero kaže kako joj je dao 300.000 funti da bi mogla da otvori prodavnicu u Londonu. Za nju je takođe plaćen stan, koji je kupljen na ime njenog sina Aleksandra, jer se Nikol plaši da bi imala probleme sa Šarlin u slučaju Albertove smrti.

Palmero je prošle godine dobio otkaz nakon 20 godina rada. Optužen je za proneveru koju oštro odbacuje.

„Nikad nisam uzeo ni centa. Nisam ni korumpiran niti lopov. Neverovatno je za šta me nepravedno optužuje kraljevska porodica, kojoj sam se posvetio dve decenije“, naglasio je Palmero.

Albert se takođe osvrnuo na Palmerova otkrića i rekao da „napadi“ koje on vrši protiv njega, države i njenih institucija pokazuju njegovu pravu prirodu i malo poštovanja koje ima prema porodici i kneževini.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar