Fiona Šeklton Foto: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ona je navodno najplaćeniji advokat za razvode u Velikoj Britaniji, dobila nadimak "čelična magnolija". Sa impresivnom listom slavnih klijenata među kojima je pevač Pol Makartni, naučnik Stiven Hoking, pevač Liam Galager, baronica Fiona Šeklton (67) došla je u centar pažnje zbog jednog od svojih najpoznatijih klijenata - princa Čarlsa, kojeg je zastupala 1996. godine kada se razvodio od princeze Dajane.

U decembru 1992. premijer Džon Mejdžor je pročitao izjavu iz Bakingemske palate u Donjem domu u kojoj je bilo navedeno da će se princ Čarls i princeza Dajana razvesti.

„Ova odluka je doneta sporazumno i oboje će nastaviti zajednički da učestvuju u vaspitavanju svoje dece“, navodi se u saopštenju.

Foto: PA Archive/Press Association Images / PA Images / Profimedia

Palata je tvrdila da nijedna treća strana nije umešana u proces, uprkos stalnim izveštajima o bračnim skandalima u medijima. Međutim, početkom 1996. godine stvari su se zakomplikovale.

„Ono zbog čega je Dajana zaista bila zabrinuta jeste gubitak uticaja na svoje sinove. Dakle, cela stvar je bila veoma, veoma delikatna“, rekla je kraljevska biografkinja Ingrid Sevard.

Par je postigao dogovor u julu 1996, a njihov razvod je javno objavljen u avgustu te godine. Istog meseca, kraljica Elizabeta II izdala je zvanično saopštenje u kojem je navedeno da bilo koja žena razvedena od princa više neće imati titulu „Kraljevsko visočanstvo“.

Fiona Šeklton Foto; David Hartley / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dajana je kasnije nazvana „Dajana, princeza od Velsa“.

Fiona Šeklton je pregovarala o nagodbi od 17 miliona funti za Dajanu i princeza je pristala da pokrije pravne troškove njenog razvoda. Takođe je dogovoreno da se Dajana viđa sa Vilijamom i Harijem svakog petog vikenda.

Zahvaljujući uspešnom vođenju slučaja, Čarls je nastavio da koristi njene usluge do 2005. godine.

„Uslovi razvoda su bili teški“, kaže Sevard, koja treba da objavi svoju novu knjigu, „Moja majka i ja“, zasnovanu na odnosu kralja Čarlsa i njegove pokojne majke, kraljice Elizabete II.

„Ako je Dajana želela da napusti zemlju zbog bilo čega što bi se moglo opisati kao službeni posao, morala je da dobije posebnu dozvolu. Njeno kretanje je bilo ograničeno i nije joj bilo dozvoljeno da radi običan posao ne bi li zaradila novac“.

Šeklton je takođe zastupala i princa Endrua tokom njegovog razvoda od Sare, vojvotkinje od Jorka. Endru je isplatio tri miliona funti u nagodbi za razvod u maju 1996. godine.

Šeklton je prisustvovala venčanju princa Harija i Megan Markl 2018. godine sa svojim suprugom i kolegom iz Eketera, Ijanom Šekltonom.

Foto: Mary Evans/Allstar/Cinetext/Morg / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Kraljica je 2010. godine odlikovala advokaticu i dala joj titulu baronice Šeklton od Belgravije. Sada je konzervativni član u Domu lordova.

Od kuvarice do advokatice

Fionini roditelji bili su Džonatan Čarkam, ekonomista i savetnik Banke Engleske i Mojra Elizabet Fransis Salmon. Rođena je 1956. godine, prenosi Dejli mejl.

Završila je školu u Kentu, a onda i prava na Univerzitetu Ekseter. Šeklton je postala advokatica 1980. godine.

Pre nego što se upustila u pravne vode, školovala se za kuvara i radila kao ugostitelj. Godine 1984. pridružila se „Farrar & Co“, firmi koja savetuje kraljevsku porodicu.

Pročitajte još...

U roku od tri godine unapređena je u poziciju partnera.

Pored svojih kraljevskih klijenata, Šeklton je kasnije zastupala i Pola Makartnija u njegovoj brakorazvodnoj parnici sa Heder Mils.

U svađi u sudnici 2008. godine, Heder Mils je slavno polila Fionu bokalom punim vode.

Fiona Šeklton je trenutno partner u firmi „Payne Hicks Beach“, specijalizovana za porodično pravo, ulogu koju je preuzela 2001. godine.

BONUS VIDEO Da li će bolest kralja Čarlsa ujediniti porodicu: Gosti emisije „Među nama“ bili su Duška Jovanić i Robert Čoban

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar