Foto: Facebook

Od 7. novembra kada je na očigled svih prisutnih kroz prozor prostorije za zadržavanje Osnovnog suda u Banjaluci iskočio 65-godišnji Ivica Mišković iz Kaknja, i to nakon što je osuđen na četiri godine zatvora zbog seksualnog zlostavljanja unuke, bosanska policija je na nogama.

Odmah je raspisana poternica i u toku je intenzivna potraga bosanskih organa za odbeglim muškarcem koja se proširila i na Hrvatsku, a prema pisanju bosanskih medija isti ima dvojno državljanstvo, ima problem s koljenom i veštački kuk.

Pre nego se odvažio na beg, Mišković je napao pravosudnu policajku, a dvojica službenika sudske policije koji su za njega bili zaduženi, završili su na disciplinskom te su privremeno suspendovani.

S obzirom da se potraga proširila na Hrvatsku, Jutarnji list je poslao upit hrvatskoj policiji, tačnije PU zagrebačkoj koja je Jutarnjem potvrdila da je muškarac lociran.

„Osoba koju navodite je locirana, međutim, nije bilo osnova za njeno daljnje zadržavanje, odnosno hapšenje s obzirom da je osoba i hrvatski državljanin. Naime, prema odredbama Ustava Hrvatske, hrvatski državljanin ne može biti izručen drugoj državi, osim kad se mora izvršiti odluka o izručenju ili predaji, donesena u skladu s međunarodnim ugovorom ili pravnim nasleđem Evropske unije.

S obzirom na to da navedeni uslov u odnosu na navedenu osobu nije bio ispunjen, Interpol Zagreb uputio je Interpolu Sarajevo obaveštenje o protokolu koji je potrebno ispuniti putem nadležnih pravosudnih tela“, rekli su iz zagrebačke policije koja čeka daljnje poteze svojih sarajevskih kolega i bosanskog pravosuđa oko Miškovića.

Inače, o gnusnim potezima s kojima se susrela osuđenikova unučica progovorila je njena majka za Provjereno Nove TV prošle godine. Među ostalim tada je opisala da je primetila da nešto ne štima kada je Mišković, inače očuh žrtvinog oca, krenuo za malenom u sobu.

„Pošla sam do sobe, gurnula vrata i kako sam gurnula vrata da uđem, on je u tom momentu njoj bio iza leđa. Dete je sedelo na krevetu i gledalo u telefon. Istog je trena skočio i počeo mi govoriti kako mora ići. Nakon toga se na brzinu obukao i istrčao iz kuće.

Detetu je vrat bio crven, brada joj se tresla i rekla mi je da mi mora nešto reći. A to je bilo da ju je terao da ona njega dira (…) skidao je sebe pa je skidao nju i da se to događalo svaki puta kad bi je odveo iz kuće“, ispričala je majka osmogodišnje žrtve za Provjereno.

Navodno joj se, kad ga je upitala kako je to mogao učiniti, nasmejao u lice i rekao da njeno dete laže. Iako je tada uspeo pobeći preko granice u Hrvatsku pa onda dalje sve do Nemačke, na kraju je ipak izručen Bosni. Gde je otišao nakon što je pušten pre sedam dana, nije poznato.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar