Nakon šokantne dijagnoze raka koji je otkriven britanskom kralju Čarlsu i najave da će se privremeno povući sa javnih dužnosti, pojavila su se pitanja ko bi mogao da zameni monarha u slučaju da odluči da se povuče na duže vreme. U pitanju su četiri osobe kojima kralj najviše veruje - kraljica Kamila, princ Vilijam, princeza Ana i vojvoda Edvard.

Bakingemska palata je u ponedeljak uveče dramatično objavila da su lekari otkrili kralju neodređeni oblik raka tokom lečenja prostate. Kako su mediji hitno objavili, dobra vest je da je bolest rano otkrivena, zbog čega su prognoze lekara pozitivne. Dok otkazuje sve svoje javne angažmane, Čarls insistira na tome da i dalje ima kontrolu nad „crvenim kutijama“, odnosno državnim dokumentima i tajnama, a možda čak organizuje i manji broj privatnih tet-a-tet susreta.

Kralj Čarls III Foto:Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

Ipak, iako se navodi da je kralj dobre volje, ukoliko bude morao da se povuče, na snagu stupa Zakon o regenstvu iz 1937.

Naime, ovaj zakon je nastao za vreme vladavine kralja Džordža VI, dede kralja Čarlsa, zbog činjenice da je njegova naslednica, kraljica Elizabeta II, tada imala samo 10 godina. Zakon se primenjuje kada je monarh koji nasledi tron mlađi od 18 godina, kada je van zemlje ili kada nije u mogućnosti da obavlja svoje kraljevske dužnosti. U slučaju privremene nesposobnosti ili odsustva iz zemlje, monarh može delegirati „državne savetnike“.To je uradila kraljica Elizabeta II kada je zamolila princa Čarlsa i princa Vilijama da prisustvuju državnom otvaranju parlamenta 2022. godine.

Državni savetnici su svi članovi kraljevske porodice i dva ili više članova mogu istovremeno obavljati kraljevske funkcije. U ovom slučaju, to bi bio kraljev partner i prvo četvoro naslednika koji su navršili 21 godinu. Dakle, kraljica Kamila, princ od Vilijam, princ Hari, princ Endru i princeza Beatris, piše Dejli mejl.

Princ Vilijam i Kejt Midlton Foto:Tanjug/Kevin Quigley/Pool Photo via AP

Međutim, 2022. godine, odlučeno je da se pomenuto pravilo odnosi samo na članove kraljevske porodice koji akitivno obavljaju svoje kraljevske dužnosti. Stoga bi u ovom slučaju, kralja „zamenili“ kraljica Kamila, princ Vilijam, princeza Ana i princ Edvard.

Zakon se odnosi i na imenovanje „regenta“ ukoliko se kralj trajno povuče i više ne bude u mogućnosti da obavlja svoje kraljevske dužnosti. „Regent“ je sledeći u redu za tron: princ Vilijam. On bi preuzeo većinu monarhovih funkcija, izuzev davanja kraljevske saglasnosti na neki zakon.

Princ Hari Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Harijeva poseta

Čarls je telefonom obavestio članove bliske porodicu, uključujući i otuđenog sina Harija, koji će doći iz Kalifornije da vidi svog oca.

Hariju je potrebna prethodna dozvola Bakingemske palate da ostane na kraljevskom imanju. Britanski mediji podsećaju da je letos morao da vrati ključeve od vikendice Frogmor kada su on i njegova supruga Megan Markl napustili imanje. Njegov zahtev da ostane u zamku Vindzor palata je odbacila kada je poslednji put posetio Veliku Britaniju u septembru i Hari je na kraju odseo u hotelu.

Ovo će biti prvi put da će provesti značajno vreme sa porodicom u više od 18 meseci. Kraljevski posmatrači se sada pitaju da li bi to moglo najaviti „otopljenje“ u odnosima.

Pročitajte još...

Kamila je odlučila da bude uz svog supruga, iako je on insistirao da nastavi sa svojim radnim obavezama. Drugi članovi kraljevske porodice će sada morati da preuzmu neke dužnosti, uključujući i princa Vilijama, koji će uskoro ponovo da se posveti javnom životu, iako i njegova supruga Kejt ima ozbiljne zdravstvene probleme.

Dejli mejl navodi da je kralj saznao za svoju dijagnozu početkom prošle nedelje, ali da je insistirao da ode u crkvu u Norfolku u nedelju i da se pozdravi sa građanima.

Kamila je takođe u sredu insistirala da prisustvuje otvaranju nove „Maggie“ jedinice za rak u Londonu, iako je znala da će njen suprug biti podvrgnut lečenju.

Pažljivo je poručila građanima u Kraljevskoj slobodnoj bolnici da kralj „ide dalje i daje sve od sebe“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare