Foto: Shutterstock

Hrvatska emisija Provereno nedavno je razotkrila ogromnu prevaru - jedna tamošnja kompanija je varala ljude tako što im je prodavala tablete za koje je tvrdila da su dodaci ishrani i uveravala ih da su lekoviti. Međutim, ispostavilo se da je sve to laž i da ovi proizvodi uopšte nisu ni registrovani. Ipak, autorka emisije Ana Malbaša je odlučila da čuje i drugu stranu priče i pozvala vlasnika kompanije Primož Žamut - ali umesto objašnjenja dobila je brutalne uvrede.

Kako je Malbaša saznala, ova „kompanija“ je išla toliko daleko da je u jednoj lokalnoj emisiji Zdrava jabuka angažovali lekara koji ih je promovisao. Ovo za njih nije bio veliki trošak s obzirom na to da su godinama zarađivali milione, piše Dnevnik.hr.

Možda i najšokantnije otkriće u celoj priči jeste da svi dodaci prehrani koji se stavljaju na tržište Republike Hrvatske moraju da budu registrovani i upisani u registar dodataka ishrani Ministarstva zdravlja, a ova kompanija to nikada nije učinila.

„U registru dodataka prehrani i hrane Premium Marketing Services d.o.o. nema upisan niti jedan proizvod. Navedene proizvode proizvođač, uvoznik ili distributer dužan je da registruje prilikom stavljanja na tržište Hrvatske“, kažu u Ministarstvu zdravlja.

Vlasnik sporne kompanije je Primož Žamut, Slovenac koji se istim poslom, prodajom dodataka prehrani bavi i u Sloveniji. U susednoj državi njegova firma se zove Cvet naprave. Pre četiri godine u Hrvatskoj je otvorio kompaniju Premium marketing services i u njoj zaposlio više od 20 ljudi. Radnici prodaju proizvode putem telefona.

„Neki su se javljali da im je pomoglo, da su bili zadovoljni. Je li to placebo, ne znam, ali bilo je korisnika koji piju godinu, dve godine i kažu da im nije ništa pomoglo“, govori izvor.

Neki su se žalili i na tegobe nakon konzumacije njihovih dodataka prehrani.

„Govorili su da imaju velike tegobe u crevima, tegobe u želucu, da imaju mučnine, da im nije dobro. Onda kad prestanu da uzimaju, naprave pauzu nekoliko dana, pa više nema tih tegoba. Onda oni kažu: „Evo, sad je bila pauza, pokušajte opet“, i onda kad počnu da piju, i opet se jave problemi“, opisuje izvor.

Foto: Shutterstock

Očekivali su korisnici da će ih ove pilule i izlečiti jer su ih iz kompanije često navodili na taj zaključak.

Da bi utvrdila da je to zaista tako, pozvala ih je i ekipa emisije Provereno.

„Možete li mi reći da bi li mi to pomoglo u izlečenju?“ pitala je Malbaša.

„Bi, naravno“, odgovorili su joj.

Međutim, kada su ih ponovo pozvali nakon emitovanja emisije i predstavili se kao novinari, nisu bili tako prijatni.

„Gledajte sad, ne zovite više. I za malo časa vidimo se na sudu. I od*ebi zauvijek, okej, je l’ ti jasno? Ti jasno“, poručio je Žamut.

Pročitajte još:

Ipak, čini se da epiloga nema. Uprkos svim dokazima koji su izneti u emisiji, proizvodi se još uvek prodaju – za poboljšanje imuniteta, probavu, jetru, prostatu… I to po ceni koja za jednu bočicu dostiže i do 500 kuna (66 evra).

Takođe, još uvek na njima ne piše ni koja kompanija ih proizvodi.

BONUS VIDEO Dr Samardžić : Zašto preterujemo sa lekovima za smirenje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar