Foto: Tanjug/Jonas Walzberg/dpa via AP

Više od 18 sati Salman E. (35) kidnapovanjem ćerke (4) držao je u neizvesnosti aerodrom Hamburg - rat nerava u kojem su učestvovale hitne službe iz osam saveznih država i nekoliko specijalnih jedinica i koji je paralizovao sav vazdušni saobraćaj u gradu. Na kraju je otac odustao, mala Aslihan je ponovo na sigurnom.

Salman se tereti da je u subotu uveče oteo dete svojoj supruzi i da je oko 20 časova probio zaštitnu ogradu na aerodromu u Hamburgu, pa ispalio više hitaca u vazduh.

Potom je automobil parkirao kod aviona Turkiš Erlajnsa koji je uskoro trebalo da poleti. Pregovori su trajali celu noć, a otmičar je pretio da u vozilu ima bombu i da će razneti i sebe i dete.

Oružje, lažni eksplozivni pojas

Viši javni tužilac Lidi Ohtering je istakao da je danas popodne odgovorni istražni sudija izdao nalog za hapšenje napadača, prenosi BILD.

Foto: Tanjug/Bodo Marks/dpa via AP

„Osumnjičeni se tereti da je 4. novembra oko 19 časova nasilno ušao u stan svoje bivše supruge, oteo dete i na silu ga ugurao u iznajmljeni automobil. On je pretio bivšoj supruzi, koja je dobila starateljstvo nad njihovom ćerkom. Žena je trčala za njim i dozivala upomoć, a on je kod sebe imao poluautomatsko oružje, koje je ilegalno nabavio“, saopšteno je iz tužilaštva.

Kada je muškarac uhapšen posle 18 sati agonije, pored vatrenog oružja, oduzet je i lažni pojas sa eksplozivom domaće izrade. Naime, napadač je zamotao knjigu u aluminijumsku foliju, na koju je zalepio žice, da izgleda kao da je u pitanju prava bomba.

Kidnaper od ranije poznat policiji

Salman E. je turski državljanin i donedavno je govorio uglavnom na turskom. Kidnaper iz Buktehudea u Donjoj Saksoniji (jugozapadno od Hamburga) je već bio u dosijeu policije pre otmice u subotu.

Na pitanje BILD-a, viši javni tužilac Kai Tomas Bris saopštio je da je Salman E. 10. maja 2023. godine dobio kaznu za otmicu deteta u iznosu od 3.600 evra.

Nakon što se početkom 2022. posvađao sa suprugom Sevdom E. (38), preselio se iz Stadea u Buktehude (Donja Saksonija) i tamo živeo na trećem spratu trošne višespratnice. Kao nezaposlena osoba skoro da nije imala socijalne kontakte, uključujući i kontakte sa komšijama.

Salman E. je 6. marta 2022. odveo svoju ćerku Aslihan bez saglasnosti supruge, sa kojom je bio razdvojen, i sa detetom u automobilu odvezao se u Tursku. Tada je bivši par još uvek imao zajedničko starateljstvo.

Majka se sama odvezla u Tursku 2022. po ćerku

To se promenilo 6. jula 2022. godine, kada je nadležni porodični sud u Štadeu dodelio majci isključivo starateljstvo. Posle presude, Salman E. je sa ćerkom ostao u Turskoj.

Majka je u martu podnela krivičnu prijavu nemačkoj policiji i sama je otišla u Tursku. Svi pokušaji da se postigne dogovor sa mužem su propali.

Foto: Tanjug/Jonas Walzberg/dpa via AP

Sevda E. je 17. septembra 2022. uspela da odvede svoju ćerku. Ona i devojčica su pobegle kopnom u Grčku, pa su se vratile u Nemačku.

Okružni sud u Stadeu je za čin otmice deteta procenio samo period od 2. do 17. septembra 2022. Razlog: pre toga su razdvojeni supružnici još bili u pregovorima.

Porodični poznanik kaže za BILD: „Pre nego što su se razdvojili, postojale su stalne svađe i Salman je postao nasilan, glasno vikao kroz kuću i terorisao komšije“.

PROČITAJTE JOŠ:

Bivši muž sve agresivniji

Nakon povratka u Nemačku, odnos između Salmana i Sevde E. je dodatno eskalirao: on ju je terorisao i provalio je u njen stan 4. aprila 2023. godine.

Državno tužilaštvo u Stadeu je istražilo 35-godišnjaka zbog ometanja. Ali postupak je obustavljen jer nije postojao javni interes.

Foto: Tanjug/Daniel Bockwoldt/dpa via AP

Prema saznanjima BILD-a, tužioci bi to danas drugačije procenili, nakon što je spor u subotu potpuno izmakao kontroli.

Prema navodima policije, Salman E. je „došao u izuzetnu psihološku situaciju zbog sporova oko starateljstva sa bivšom suprugom”, pri čemu je Sevdu E. gurnuo u stranu u njenom stanu i uzeo joj dete.

Prema policijskim izveštajima, dva puta je pucao iz pištolja u vazduh, stavio ćerku u crni rent-a-car i pobegao ka Hamburgu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar