„Moskva“, vodeći brod ruske Crnomorske flote, teško je oštećen u noći između srede i četvrtka. Rusija i Ukrajina imaju potpuno različite priče o nastanku i obimu štete, kao i broju žrtava. Dok Rusija tvrdi da je šteta na brodu sanirana i da žrtava nema, sa druge strane stiže potpuno drugačija priča - stotine mrtvih, granatiran i potopljen brod.

Ni nijedna ni druga strana nisu ponudile konkretne dokaze za svoje tvrdnje. Fotografija broda na kojem bi se videlo oštećenje nema, kao ni dokaza da je potopljen ili da tone, ali na društvenim mrežama pojavio se snimak na kojem se vidi eksplozija na nekom velikom brodu. Iako se navodi da je reč o 186 metara dugoj „Moskvi“, nema dokaza da je zaista tako.

Međutim, i jedna i druga strana su se oglasile iznevši svoju verziju događaja.

Rusija: Požar i eksplozija zaliha municije

Prema navodima ruskog ministarstva odbrane, brod nije napadnut, već je došlo do eksplozija zaliha municije kao posledica požara. Ministarstvo je navelo da je brod „ozbiljno oštećen“, ali da je u plovnom stanju.

„Municija krstarice ‘Moskva‘ se detonirala nakon požara. Plovilo je ozbiljno oštećeno. Cela posada je evakuisana. Uzrok požara se istražuje“, navodi se.

Kasnije je objavljeno da je požar lokalizovan i da otvorenog plamena nije ni bilo, kao i da ruski stručnjaci rade na odvlačenju broda do luke.

„Krstarica ‚Moskva‘ i dalje pluta. Glavno raketno naoružanje nije oštećeno. Posada krstarice je evakuisana na brodove Crnomorske flote u tom području“, naglasili su.

Ukrajina: Rakete „Neptun“ su pogodile brod

Sa druge strane, ukrajinska vojska tvrdi da je brod pogođen njihovim projektilima „Neptun“.

„Rakete Neptun koje čuvaju Crno more izazvale su veoma ozbiljnu štetu ruskom brodu“, rekao je Maksim Marčenko, guverner južnog regiona Odesa.

Ukrajinske rakete „Neptun“

Prema navodima Ukrajine, „Moskva“ je gađana sa dve protivbrodske rakete „Neptun“. Reč je o raketi ukrajinske proizvodnje koja je bazirana na sovjetskoj raketi Kh-305, ali sa unapređenim dometom i elektronikom. Sistem je namenjen za uništavanje ratnih i transportnih brodova do 5.000 tona.

Razvoj sistema Neptun je najavljen 2013. godine, a prvi primerci su testirani 2016. godine. U upotrebi ukrajinske mornarice se nalazi od marta 2021. godine. Sama raketa je teška oko 870 kilograma, a ima domet od 280 kilometara.

Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog ministra spoljnih poslova, tvrdi da su desetine ruskih mornara stradale.

„Obično, u slučajevima eksplozije municije na tako velikom brodu, gine između četvrtine i polovine posade. Na Moskvi je bilo 510 ljudi. To znači da je poginulo između 125 i 300. Majke Rusije, čekajte sahranu i zahvalite Putinu“, rekao je Geraščenko.

Krstarica „Moskva“ – Od Sirije do Zmijskog ostrva

Široj javnosti krstarica „Moskva“ postala je poznata već u prvim danima rata kada je učestvovala u zarobljavanju 13 državljana Ukrajine sa Zmijskog ostrva u Crnom moru, udaljenom oko 300 kilometara od Krima.

Audio snimak poslednjeg razgovora ruskih mornara sa „Moskve“ i ukrajinskih vojnika sa ostrva preneli su mediji širom sveta, a rečenica koju je izgovorio jedan od ukrajinskih vojnika postala je simbol otpora Rusiji. U trenutku kada je jedan od vojnika sa ruskog broda tražio kapitulaciju, ukrajinski vojnik mu je poručio „da se je*e“.

Istog dana, predsednik Ukrajine Vladmir Zelenski objavio je da je svih 13 Ukrajinaca, među kojima je bilo i vojnika i civila, poginulo u napadu ruskog broda koji je usledio nakon razgovora vojnika. Međutim, nekoliko dana kasnije utvrđeno je da su svi živi.

Pročitajte još:

Ukrajinska mornarica objavila da je pretragom ostrva utvrđeno da žrtava nije bilo, ali tvrde da su ruske trupe zarobile vojnike sa ostrva. U pojedinim medijskim izveštajima kasnije se navodilo da su zarobljenici sa Zmijskog ostrva razmenjeni za ruske zarobljenike.

Pored Zmijskog ostrva, ovaj brod je odigrao ključnu ulogu i tokom ruske vojne kampanje u Siriji koja je počela 2015. godine.

Raketna krstarica „Moskva“, vodeći brod ruske Crnomorske flote, konstruisana je ranih 1980-ih u SSSR-u. Prvobitno se zvala „Slava“, ali je kasnije preimenovana u „Moskva“. Brod je opremljen sa 16 raketnih lansera P-1000 Vulkan, dometa od najmanje 700 kilometara. „Moskva“ je drugi veliki brod za koji je poznato da je pretrpeo ozbiljna oštećenja od početka rata, pošto je prošlog meseca Ukrajina saopštila da je uništila desantni brod „Orsk“ u Azovskom moru.

BONUS VIDEO Borodjanka u ruševinama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News