Foto: Shutterstock

Budvanska policija odmotava klupko kako bi utvrdila mrežu kamataša koja je isprepletena oko Budvanina (ime poznato redakciji Vijesti) a koji je zbog milionskih dugova napustio državu, bežeći pod pretnjama, jer više nije mogao da vraća novac što je godinama uzimao na kamatu.

To tvrde izvori Vijesti upućeni u slučaj, nakon što je juče policija uhapsila Budvanina M. Z. (44) koji se sumnjiči za zelenaštvo.

Sagovornici lista objašnjavaju da je Budvanin iz dobrostojeće porodice, nagomilao dugovanje od nekoliko miliona evra, a koje sada kamataši pokušavaju da naplate preteći njegovoj porodici.

Foto: Shutterstock/Natalya Volchenkova

Navodno policija ima i spisak zelenaša – do sada su uhapšene dve osobe od kojih je uzeo novac na kamatu.

Nakon jučerašnjeg hapšenja, iz Uprave policije saopšteno je da je obavljen pretres stana i vozila koje koristi osumnjičeni.

Njega, kako piše, terete da je jednoj osobi, od 2018. do kraja 2022. godine, davao na zajam novac i dogovarao nesrazmernu imovinsku korist.

Foto: PE Forsberg / Alamy / Alamy / Profimedia

“M. Z. je oštećenom, u naznačenom vremenskom periodu, davao na pozajmicu različite novčane iznose, u ukupnom iznosu od 300.000 evra, a koji su predstavljali glavnicu duga i na njih je obračunavao kamatu na mesečnom nivou od osam do deset odsto. On je od oštećenog, na ime ugovorene kamate, svakog meseca naplaćivao različite iznose, na koji način je sebi pribavio imovinsku korist u iznosu od 400.000 evra”, saopšteno je iz policije.

Osumnjičeni je oštećenog, dodaju, na dan kada je uhapšen, dužio za iznos od 300.000 evra, na ime neisplaćenih kamata i glavnice.

Foto: Shutterstock

Po nalogu postupajućeg tužioca, M. Z. je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično delo – zelenaštvo i sproveden je tužiocu na dalju nadležnost.

Krajem aprila uhapšen je i M. I. (34), koji je takođe Budvaninu davao novac na kamatu.

Sumnjiči se da je krivično delo počinio tokom 2018, 2019, 2020, 2021. i 2022. godine u Budvi, kada je, kako se sumnja, davao novac na zajam i pri tom takođe dogovorao nesrazmernu imovinsku korist.

Pročitajte još...

“On je jednom oštećenom licu davao na pozajmicu različite novčane iznose u visini od 1.500 do 20.000 evra, u ukupnom iznosu od 146.500 evra, koji su bili kao glavnica, te na njih obračunavao kamatu na mesečnom nivou od osam do deset odsto, na koje predate iznose je u navedenom periodu, a na ime ugovorene kamate, svakog meseca naplaćivao različite iznose”, saopšteno je iz policije.

Na taj način, M. I. je, kako navode iz Uprave policije, sebi pribavio imovinsku korist u iznosu od 270.000 evra, te ga “na današnji dan duži za novčani iznos od oko 150.000 evra, na ime neisplaćenih kamata i glavnica”.

BONUS VIDEO Abazović o parlamentarnim izborima, zimskom snu ustavnog suda i mafije u Crnoj Gori

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare