Foto; Shutterstock, Instagram, polizei.bremen.de

Mirnesa S. postala je atrakcija nemačkih i regionalnih medija nakon što je policija iz Štutgarta saopštila da je za njom raspisana poternica zbog krađe milion evra, i objavila fotografije sa njenog instagram profila radi lakšeg pronalaženja. Krađu je počinila na krajnje nesvakidašnji način - otuđila je novac koji je prevozila kao zaposlena u firmi za transport novca. Ipak, slučaj ove filmske pljačke nije usamljen. Na gotovo identičan način Jasemin Gundogan je opljačkala firmu koja se takođe bavi prevozom novca, "ojadivši je" za osam puta veći iznos.

Naime, Gundogan je u julu prošle godine opljačkala firmu za siguran prevoz novca u Bremenu u Nemačkoj u kojoj je radila. Ukrala je osam miliona evra, a policija je uspela da je uhapsi tek u maju ove godine.

Gundogan je bila odgovorna za pakovanje novčanica u kasete za gotovinu, koje bi kasnije bile transportovane do bankomata u filijalama banaka pomoću zaštitnog transportera.

Foto: Sina Schuldt / AFP / Profimedia, polizei bremen de

Na dan pljačke 21. maja, umesto da puni kasete kao i obično, spakovala je osam miliona evra u bezbednosne kese i bacila ih u kontejner koji je namenjen za otpad.

Zatim je bacila još smeća preko njih kao kamuflažu. Potom je novac spakovala u Mercedes Vito koji je iznajmila u Berlinu, a koji je imao ukradene tablice. Ušla je u vozilo i onda nestala bez traga.

Foto: polizei.bremen.de

Nakon krađe je otvorila bolovanje. Nestanak novca otkriven je tek četiri dana kasnije.

Veze sa kriminalnim miljeom

Nemačka policija je istragom utvrdila da je Gundogan 2014. godine radila u baru „Ocean 27“ koji se nalazi kod glavne železničke stanice u Bremenu. To je popularno mesto okupljanja brojnih poznatih ličnosti. Prema rečima stanovnika, ovaj bar navodno kontroliše velika kriminalna porodica. Navodno je pljačkašica bila u ljubavnoj vezi sa čovekom koji je povezan sa njima.

Mediji su spekulisali da je upravo u ovom baru sa članovima grupe planirala pljačku. Mnogi smatraju da oni stoje iza cele priče, budući da je Jasemina teško sama mogla da iznajmi vozilo koje je korišćeno prilikom prevare.

Takođe, odrasla je u okrugu Tenever koji u Bremenu važi za problematičan. Tamo živi oko 10.000 ljudi, a oko 67 odsto njih dolaze sa raznih strana.

Foto:shutterstock

Na kraju je nakon godinu dana potrage uhapšena u luksuznoj vili sa bazenom na Egejskom moru. Navodno je utvrđeno da je ona sa još dva prijatelja, koji su joj pomogli u pljački, uspela da novac prokrijumčari u Tursku u kojoj je boravila do hapšenja.

Mirnesa S. „ojadila“ kompaniju za milion evra

Istorija se ponovila pre nešto više od dva meseca. Ovoga puta akter pljačke je bila Mirnesa S., zvana Miki, poreklom iz Bosne i Hercegovine.

Foto: Privatna arhiva

Prema navodima policije iz Štutgarta, Mirsada S. je iz prostorija kompanije u kojoj je radila 14. oktobra, oko 15.10 sati ukrala više od milion evra. Imala je pristup novcu kao zaposlena u kompaniji. Krađa je uočena istog dana, a policija je započela istragu. U svom saopštenju nisu pojasnili na koji način je ona iz kompanije iznela toliki novac.

Foto: Privatna arhiva

Nemačka policija je na zvaničnom sajtu navela i da za njeno pronalaženje sledi nagrada u iznosu od 37.500 evra.

“Nagrada je 37.500 evra i osigurana je privatno. Mole se svi koji nešto znaju o 42-godišnjoj osumnjičenoj da se jave kriminalističkoj policiji”, saopštila je policija u Štutgartu.

Foto: Privatna arhiva

Policija navodi da je osumnjičena žena visoka 174 centimetra, i da ima plavo-zelene oči i plavu kosu. Ima nekoliko tetovaža po celom telu, posebno na rukama.

Atrakcija na mrežama

Inače, Mirnesa je prethodnih dana postala i internet senzacija u Nemačkoj, ali i na Balkanu. Kako je policija pored snimaka sa nadzornih kamera objavila i fotografije sa Instragrama atraktivne Miki, svi su počeli da komentarišu njen izgled. Navodno je pre nego što se zaposlila u kompaniji za transport novca radila kao konobarica u lokalnom kafiću u Štutgartu.

Foto: Privatna arhiva

„Za oko“ im je zapalo i to što na svim fotografijama izgleda besprekorno, kao i to što je uvek obučena u novu firmiranu i skupu odeću.

Kako otkrivaju mediji iz regiona, Mirsada, poznata po nadimku Miki, rođena je u Busovači u Bosni i Hercegovini. Njeno devojačko prezime je Bešlić, a roditelji su je se navodno odrekli pre nekoliko godina.

Ono što je pomoglo istražiteljima da otkriju njen identitet je Instagram profil, na kom je često objavljivala fotografije na kojima se vidi da je obučena u luksuznu garderobu, ali i da vodi prilično zanimljiv život.

Pročitajte još:

U potrazi za više informacija o misterioznoj Mirsadi, nemački „Bild“ je obišao kraj u kom je ranije živela.

“Da, ovo je krajnje neobičan životni stil žene koja je navodno radila kao telefonska operaterka u kompaniji za transport novca”, navodi se u Bildovom tekstu.

Jedan od njenih komšija, koji je želeo da ostane anoniman, je rekao da je viđao kada bi šetala, da je bila zaista upadljiva pojava.

„Svojevremeno se predstavljala kao menadžerka filijale”, kazao je komšija.

BONUS VIDEO Pokušaj pljačke Narodne banke Srbije na severu Kosova: Povređen radnik obezbeđenja