Ukrajina rat
Ukrajina rat Mariupolj Foto:Tanjug/AP Photo/Mstyslav Chernov

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je za AP da zemlja namerava da održi mirovne pregovore sa Rusijom do kraja februara - oko godišnjice izbijanja rata.

Kuleba je dodao i da će to verovatno biti u Ujedinjenim nacijama, s generalnim sekretarom Antoniom Guterešom kao mogućim posrednikom.

Naveo je da je „apsolutno zadovoljan“ rezultatima posete predsednika Vladimira Zelenskog SAD-u prošle sedmice, rekavši da američka vlada planira da pripremi raketni sistem Patriot za rad u zemlji za manje od šest meseci.

Kuleba je rekao da će diplomatija igrati važnu ulogu u okončanju sukoba u Ukrajini.

„Svaki rat se završava kao rezultat akcija preduzetih na bojnom polju i za pregovaračkim stolom. Ujedinjene nacije mogle bi biti najbolje mesto za održavanje ovog samita jer se ne radi o činjenju usluge određenoj zemlji. Ovde se zaista radi o tome da se svi uključe“, navodi Kuleba.

Pre nego što se Rusija pridruži pregovorima, Kuleba je rekao da Kremlju prvo treba suditi za ratne zločine na međunarodnom sudu.

On je odbacio tvrdnje iz Moskve da je Rusija spremna za pregovore, dodajući: „Redovno govore da su spremni za pregovore, što nije tačno, jer sve što rade na bojnom polju dokazuje suprotno.“

Inače, proteklih dana je ruski predsednik Vladimir Putin tvrdio da je spreman za pregovore, ali da Ukrajina ne želi da razgovara.

***

BONUS VIDEO: Ruševine Mariupolja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar