Huti Foto:EPA-EFE/OSAMAH YAHYA

Jemenska pobunjenička grupa Huti saopštila je danas da će odgovoriti na američke i britanske vazdušne napade na njihove položaje u Jemenu i da ih ti udari neće "odvratiti", iako je desetine njihovih pozicija gađano u okviru vojnih akcija SAD i Velike Britanije zbog napada te proiranske pobunjeničke grupe na brodove u Crvenom moru.

Portparol Huta, brigadni general Jahja Sare izjavio je da su proteklih sati američki i britanski bombarderi izveli 48 udara, uključujući 14 na glavni grad Sanu, devet na Hodeidu i 11 na Taiz, prenosi jemenska agencija Saba koja objavljuje saopštenja Huta.

Huti Foto:EPA-EFE/OSAMAH YAHYA

Kako navodi Tajms of Izrael, ta područja su pod kontrolom te pobunjeničke grupe, koja ima podršku Teherana.

Napadi nas neće odvratiti od podrške palestinskom narodu u Pojasu Gaze i neće proći bez odgovora i kazne, upozorio je Sare.

POGLEDAJTE JOŠ:

Huti gotovo svakodnevno izvode raketne ili napade dronovima na komercijalne i vojne brodove koji prolaze kroz Crveno more i Adenski zaliv, kako su naveli, u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u ratu protiv Izraela. Najnoviji udari protiv Huta izvedeni su nakon vazdušnih napada SAD u petak na ciljeve u Siriji i Iraku, kao odgovor na napad dronom na američku vojnu bazu u Jordanu u prošlu nedelju, kojem su poginula tri vojnika.

Pogođene lokacije su navodno pripadale raznim milicijama koje podržava Iran, a koji SAD okrivljuju za napad u Jordanu.
Iran, međutim, odbacuje tvrdnju Vašingtona da je Teheran povezan sa napadom dronom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar